Produkty z pełnego ziarna powinny być podstawą naszej diety. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit, ogranicza wchłanianie tłuszczu i daje uczucie sytości.
źródło: Harvard Medical School |
Są bogate w witaminy i minerały (m.in. kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, cynk). Co więcej produkty pełnoziarniste chronią przed chorobami. Warto zastępować niepełnowartościowe, oczyszczone ziarna (np. biały ryż, białe pieczywo), produktami z pełnego przemiału (pełnoziarnisty makaron, ziarna, mąki). Nie grozi nam monotonia. Wybór jest ogromny: kasza jęczmienna, komosa ryżowa, brązowy i dziki ryż, kasza jaglana itp.
Jak gotować ziarna?
Jak gotować ziarna?
źródło: portal yogi |
niektóre przepisy z ziarnami i pełnoziarnistymi produktami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz