24 maja 2014

Produkty pełnoziarniste i sposoby ich gotowania

Produkty z pełnego ziarna powinny być podstawą naszej diety. Zawierają dużo błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit, ogranicza wchłanianie tłuszczu i daje uczucie sytości.

źródło: Harvard Medical School

 Są bogate w witaminy i minerały (m.in. kwas foliowy, fosfor, żelazo, magnez, cynk). Co więcej produkty pełnoziarniste chronią przed chorobami. Warto zastępować niepełnowartościowe, oczyszczone ziarna (np. biały ryż, białe pieczywo), produktami z pełnego przemiału (pełnoziarnisty makaron, ziarna, mąki). Nie grozi nam monotonia. Wybór jest ogromny: kasza jęczmienna, komosa ryżowa, brązowy i dziki ryż, kasza jaglana itp.

Jak gotować ziarna?

źródło: portal yogi

niektóre przepisy z ziarnami i pełnoziarnistymi produktami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly