Ciasto marchewkowe już nikogo nie dziwi. Co więcej piecze się również ciasta z cukinią czy burakami, a ich smak pozytywnie zaskakuje. Ciasto wychodzi pyszne, a polewa z białego serka pasuje do niego idealnie. Możemy również użyć rozpuszczonej białej czekolady.
- 1 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej marchewki (na małym oczku)
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 10 suszonych śliwek kalifornijskich
- 5 suszonych daktyli
- 5 suszonych daktyli
- garść płatków migdałowych
składniki na polewę
200 g białego serka naturalnego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki masła
przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i olej. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Mieszamy wszystkie składniki. Śliwki suszone i figi namaczamy 2 minuty we wrzątku. Odcedzamy i kroimy. Dodajemy do masy marchewkowej wraz z posiekanymi płatkami migdałowymi. Pieczemy około 55 minut (do tzw. "suchego patyczka").
Gdy ciasto stygnie, przygotowujemy polewę. Serek miksujemy z masłem na wyjątkowo gładką masę. W trakcie mieszania,
dodajemy cukier puder i cukier wanilinowy. Na końcu skrapiamy cytryną.
Tak przygotowaną masę, nakładamy na ciasto, ale dopiero jak ostygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz