Połączenie sernika z musem malinowym, na spodzie z ciasteczek owsianych i gorzkiej czekolady. Serniczki wychodzą pyszne i pięknie się prezentują, a ich przygotowanie trwa chwilę.
- 14 ciasteczek owsianych
- 6 kostek gorzkiej czekolady
- 500 g tłustego twarogu
- pół szklanki cukru
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 białko jajka
polewa malinowa
- 1 białko jajka
polewa malinowa
- 8 łyżeczek konfitury malinowej
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciastka owsiane kruszymy na drobne kawałeczki (jeśli nie mamy malaksera, wystarczy włożyć do plastikowego worka i rozkruszyć np. wałkiem). Roztapiamy masło i czekoladę. Po ostudzeniu łączymy z rozkruszonymi ciastkami i wykładamy nimi silikonowe foremki do babeczek/papilotki. Spód podpiekamy w piekarniku około 10 minut.
Twaróg miksujemy na gładką masę (możemy użyć gotowego sera na sernik, ale polecam samemu zmiksować w malakserze). Do twarogu dodajemy białko jajka (dzięki niemu serniczki będą śnieżnobiałe), mąkę i cukier. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową wykładamy na podpieczone spody. Maliny/konfiturę malinową rozdrabniamy blenderem i musem dekorujemy każdy serniczek. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120 stopni. Serniczki pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Ciastka owsiane kruszymy na drobne kawałeczki (jeśli nie mamy malaksera, wystarczy włożyć do plastikowego worka i rozkruszyć np. wałkiem). Roztapiamy masło i czekoladę. Po ostudzeniu łączymy z rozkruszonymi ciastkami i wykładamy nimi silikonowe foremki do babeczek/papilotki. Spód podpiekamy w piekarniku około 10 minut.
Twaróg miksujemy na gładką masę (możemy użyć gotowego sera na sernik, ale polecam samemu zmiksować w malakserze). Do twarogu dodajemy białko jajka (dzięki niemu serniczki będą śnieżnobiałe), mąkę i cukier. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową wykładamy na podpieczone spody. Maliny/konfiturę malinową rozdrabniamy blenderem i musem dekorujemy każdy serniczek. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120 stopni. Serniczki pieczemy 25 minut. Po wystudzeniu schładzamy w lodówce. Najlepiej przez całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz