20 kwietnia 2014

Pasztet ze śliwką, borowikami i sosem wiśniowo-chrzanowym

Rewelacyjny, aromatyczny pasztet z soczewicy z dodatkiem suszonej śliwki i borowików. Idealnie smakuje na chlebie orkiszowym na zakwasie wraz z sosem wiśniowo-chrzanowym.


na podstawie przepisu z bloga Jadłonomia

składniki na blaszkę 29x10x7
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy
(zielonej lub brązowej)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 cebule
- 100 ml oleju z pestek winogron 
(+ olej do smażenia i wysmarowania blachy)
- 5 suszonych borowików
- 10 suszonych śliwek
- 5 ziaren jałowca
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka suszonej pietruszki
- 2 łyżki słonego sosu sojowego
- sól
- pieprz

składniki na sos:
- 1 słoik chrzanu
- 1 słoik konfitury wiśniowej

przygotowanie
Soczewicę (duża szklanka ok. 280 g) zalewamy dwoma szklankami wrzącej wody. Do garnka wrzucamy namoczone wcześniej suszone borowiki, liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu wyjmujemy przyprawy, pozostawiając jedynie borowiki. Osobno gotujemy kaszę jaglaną. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z pestek winogron, aż się zeszkli. Gdy soczewica z borowikami, kasza jaglana i cebula wystygną, przekładamy do malaksera (możemy również użyć ręcznego blendera). Dodajemy cząber, majeranek, pietruszkę, sól, pieprz i sos sojowy. Wszystko miksujemy na gładką masę. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę do foremki. Suszone śliwki (wcześniej namoczone we wrzątku) wkładamy w masę. Na końcu wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 45 minut. Pozostawiamy w foremce do całkowitego wystudzenia. Składniki na sos łączymy w miseczce i podajemy wraz z pasztetem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly