Zastanawiacie się nad zrobieniem sushi w domu? Świetnie trafiliście! Miłością do sushi zaraziła mnie moja przyjaciółka Gosia. Tajniki robienia sushi poznała na specjalnym kursie, po czym zdradziła mi je podczas wspólnego przyrządzania w mojej kuchni. I tak miłość trwa już kilka lat. Gdyby nie to, że przygotowanie jest dość pracochłonne, mogłabym jeść sushi codziennie. Całe szczęście, w pobliżu mam kilka bardzo dobrych domów sushi. Jak będziecie w Sopocie, koniecznie zajrzyjcie do Domu Sushi, o którym pisałam tutaj. W przepisie zamieściłam preferowane przeze mnie zestawienia składników. Zachęcam do tworzenia własnych, z ulubionych składników. Ich wybór zależy od
Waszych upodobań smakowych. Ważne, aby ryba była świeża, awokado miękkie
(ale nie za miękkie), a ogórek mniej więcej długości glonów. Przygotowanie ryżu do sushi to klucz do sukcesu. Ryż według poniższego przepisu jest idealny. Przygotujcie go krok po kroku, a z pewnością będzie idealnie klejący i dobrze ugotowany. Zwijanie rolek wymaga nieco wprawy, ale z pewnością szybko jej nabędziecie. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem marynowanym. Nie zapomnijcie o śliwkowym winie choya. Doskonale komponuje się z sushi.
- ryż do sushi
(100 g na osobę)
(100 g na osobę)
- opakowanie nori
(prasowane algi, 2-3 arkusze na osobę)
(prasowane algi, 2-3 arkusze na osobę)
zaprawa do ryżu (Su)
na 250-300 g ryżu
na 250-300 g ryżu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
do podania
- sos sojowy
- imbir marynowany
- wasabi (zielony, bardzo ostry chrzan)
- wasabi (zielony, bardzo ostry chrzan)
niezbędne akcesoria
- mata bambusowa do rolowania
- pałeczki
- osty nóż
moje ulubione zestawienia składników
z łososiem wędzonym:
1. sałata karbowana+łosoś wędzony+ogórek zielony+serek śmietankowy
2. sałata karbowana+łosoś wędzony+awokado+serek śmietankowy
3. sałata karbowana+łosoś wędzony+tykwa marynowana+ogórek
z łososiem pieczonym:
4. sałata karbowana+pieczony łosoś w sosie teriyaki+mango+ogórek
z paluszkami krabowymi:
5. sałata karbowana+paluszki krabowe+daikon (japońska rzodkiew)+majonez
6. sałata karbowana+paluszki krabowe+ogórek zielony+majonez
wegetariańskie:
7. tykwa marynowana+daikon+sałata karbowana+ogórek+tykwa+serek śmietankowy
przygotowanie
ryż do sushi
- osty nóż
moje ulubione zestawienia składników
z łososiem wędzonym:
1. sałata karbowana+łosoś wędzony+ogórek zielony+serek śmietankowy
2. sałata karbowana+łosoś wędzony+awokado+serek śmietankowy
3. sałata karbowana+łosoś wędzony+tykwa marynowana+ogórek
z łososiem pieczonym:
4. sałata karbowana+pieczony łosoś w sosie teriyaki+mango+ogórek
z paluszkami krabowymi:
5. sałata karbowana+paluszki krabowe+daikon (japońska rzodkiew)+majonez
6. sałata karbowana+paluszki krabowe+ogórek zielony+majonez
wegetariańskie:
7. tykwa marynowana+daikon+sałata karbowana+ogórek+tykwa+serek śmietankowy
przygotowanie
ryż do sushi
1. Z pomocą wagi odmierz odpowiednią ilość ryżu. Możesz przyjąć ilość 100 g/osobę. Warto to zrobić w naczyniu z miarką, gdyż taką ilość wody będziemy potrzebować do gotowania.
2. Ryż przełóż do sitka i przez kilka minut płucz go pod zimną wodą.
3. Wypłukany ryż przełóż do garnka, zalej zimną wodą, przeczesuj go palcami, a następnie wylej wodę. Czynność powtórz 3-4 razy, aż ziarna staną się mleczno białe, a woda przezroczysta.
4. Zalej ryż ostatni raz i odstaw na 20 minut.
5. Odcedź wodę, przełóż ryż do garnka i zalej taką ilością wody jaka była w miarce (punkt 1).
6. Zagotuj wodę, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Nie mieszaj ryżu w trakcie gotowania.
7. Po tym czasie odstaw garnek z ognia i pozostaw pod przykryciem na kolejne 15 minut. Ryż w tym czasie wchłonie całą wodę i będzie idealnie ugotowany.
W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu. Składniki mieszamy w małym rondelku, na bardzo małej mocy, aż się rozpuszczą (nie gotujemy!). Zaprawę dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ciepły ryż spowoduje, że glony staną się gumowate i niesmaczne.
Przygotowujemy składniki. Składniki myjemy i kroimy na odpowiednie porcje. Ogórka nie obieramy ze skórki, wycinamy miąższ i kroimy w cieniutkie paski. Awokado, mango i daikon również kroimy w paski. Sałatę myjemy (jeśli nie uda Wam się kupić karbowanej, użyjcie masłowej). Łososia porcjujemy na mniejsze płaty. Paluszki krabowe pozostawiamy w całości.
rolowanie
Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z wodą z dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Matę owijamy folią spożywczą. Na macie kładziemy arkusz nori. Ryż układamy na matowej stronie. Istnieje wiele rodzajów sushi. Ja najczęściej przygotowuje sushi maki. Na 2/3 powierzchni nori układamy ryż, układamy go cienko. Gdy ryż się klei, moczymy ręce. W połowie ryżu, układamy składniki. Na koniec noża nakładamy wasabi
i smarujemy linię wzdłuż krawędzi (po stronie bez ryżu).
Matę zawijamy do środka, rolując w górę. Rolka powinna być ciasno zwinięta. Ostrym nożem kroimy rolkę na kawałki (na jeden kęs).
Perfekcyjny przepis :D spróbuję i według niego
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło! :D
UsuńPrzepyszne Kochana! Na pewno częściej będę robiła, bo i ja i mąż jesteśmy zachwyceni smakiem.
UsuńJak już zapowiedziałam - koniecznie zamierzam z niego skorzystać w połowie lutego! :)
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na Twoje piękne zdjęcia! :)
UsuńJa sprawdzę przepis w przyszłym tygodniu :-)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i smacznego! :)
UsuńZaczynam dopiero przygodę z sushi i instruktaż i przepis się przyda. Widziałem w jednym sklepie zestaw do sushi bodajże Blue Dragona. Warto kupić coś takiego czy lepiej wszystkie składniki osobno?
OdpowiedzUsuńOsobiście nie korzystałam z gotowych zestawów i ciężko mi ocenić ich jakość. Wszystkie składniki kupuję osobno. Daj znać jak zrobisz pierwsze sushi :)
UsuńFajny przepis – ładnie pokazane. Moje ulubione uramaki to łosoś, ogórek i serek śmietankowy – bardzo proste w wykonaniu.
OdpowiedzUsuńhttp://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/011/
pyychota :)
OdpowiedzUsuńpierwszy ryż przypalony... drugi idealny, dziękuję! ;))
Kolejne też będą idealne :)
UsuńPodpatruję....zakupuję składniki...
OdpowiedzUsuńRobiłam sushi wg nieco innego przepisu i było nieziemsko smakowite,teraz spróbuję wg podanego przez Ciebie.Chce powiedzieć,ze nie taki diabeł straszny....A satysfakcja gwarantowana!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Z dobrymi wskazówkami, zrobienie sushi to nic trudnego. Czekam na komentarz po wypróbowaniu przepisu :)
UsuńZrobiłem dzisiaj sushi pierwszy raz według tego przepisu, super wyszło. Musze spróbować jedynie zawijać matą pierwszy raz spróbowałem maszynką sushi marek i super się zawinęło
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńDopiero chcę zacząć swoją przygodę z sushi. Czy mogłabyś mi podpowiedzieć co i w jakich ilościach powinno się znaleźć w takim zestawie startowym żeby móc się zabrać za przygotowywanie? (Chcę taki zestaw skompletować sama stąd mam problem ile czego jest mi potrzebne - oczywiście tak +/-)
OdpowiedzUsuńJa przyjmuję mniej więcej takie ilości: 100-150 g ryżu na osobę i 2-3 nori na osobę. Dodatki już według uznania. Potrzebujesz jeszcze wasabi, ocet ryżowy i sos sojowy. Te ostatnie wystarczają na kilka razy.
UsuńI już można robić w domu sushi! Świetnie opisane. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!! Smacznego :)
UsuńZrobiłam, wyszły super 76 sztuk, pycha :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta <3
UsuńŚwietny instruktaż. Ja jedynie do su dałabym 3 łyżki octu i pół łyżki soli. Dzisiaj robiłam wyszło wyśmienite ;)
OdpowiedzUsuńJa będę robić jutro!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńRobiłem pierwszy raz wczoraj i wyszło ok. Ryż może ciut za bardzo się kleił (gotowany 15min i potem odstawiony) może za mało wody dodałem i gotowany na za wysokim gazie. Pierwsze nakładanie ryżu na nori - tragedia :P Następne już bez problemu (najlepiej nakłada mi się spodnią stroną widelca) rolowanie bez problemu.
Dziękuje za tutorial.
Aha juz wiem, nie doczytalam :p czyli na 100g ryzu 100ml wody tak? Mam właśnie wypłukany i zalany, moczy sie śmiesznie strzelajac,
OdpowiedzUsuńNajlepiej odmierzyć ryż w pojemniku z miarką i później wlać tyle samo wody, co było ryżu :) powodzenia :)
UsuńA wiec juz mowie ze soli za dużo bo ryz jest okropnie słony i wody moim zdaniem za malo bo jeśli ryżu jest 100g i wody 100g to ryż się nie ugotuje ale zacznie przypalać, to takie moje obserwacje bo właśnie zaczelam gotować i go studze przy otwartym oknie żeby dłużej się nie gotoowal. Podzielilam na 2 porcje i mieszam
OdpowiedzUsuńIlość wody jest napewno odpowiednia. Ryż gotowałam już wiele razy i nigdy się nie przypalił. Co do zaprawy podana jest na 250-300 g ryżu czyli na 100 g używamy 1/3 zaprawy.
UsuńPrzypalił się bo garnek niewłaściwy, ja mam z grubym dnem srebrny, w emali to mi nie wychodzi, nie daję soli do gotowania jedynie kombu
UsuńA to może i fakt ja mierzyłam w gramach ale kolejnym razem zrobię z miarka dzięki :)
OdpowiedzUsuńNiektórzy robią sushi z takimi polskimi składnikami, a dla mnie sushi to tylko sushi z typowym na Japonii czy Chin składnikami. Nie lubię czuć ogórka czy papryki w sushi.
OdpowiedzUsuńAlez japonskie suschi sa tez z ogorkiem
UsuńWygląda pełna profeska ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)!
UsuńIle wychodze kawalkow ze 100g ryzu? W sushi jestem kompletnie zielona a chcialabym zrobic kolo 50szt
OdpowiedzUsuń100 g ryżu to porcja jaką przyjmuję na jedną osobę. Ta ilość powinna starczyć na 3 rolki czyli około 20 sztuk.
UsuńJestem zupełnie niedoświadczonym kucharzem, robię to w ramach prezentu dla ukochanej i nie wiem czy tekst się powtarza czy tak ma być. Ryż gotujemy z wodą aż do zagotowania wody, potem grzejemy na małym ogniu na 15 minut i odstawiamy na 15, po to żeby po tym czasie dodać zaprawę do ryżu i ochłodzić wszystko?
OdpowiedzUsuńTak ma być :) Należy zagotować wodę z ryżem, a potem gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Po tym czasie odstaw garnek z gazu na kolejne 15 minut. Ryż dojdzie pod przykryciem i będzie idealny :) Koniecznie napisz jak wyszło! Powodzenia!
Usuńwitam , bede robic w piatek 1 sushi zakupilam wlasnie odp rzeczy:D tylko prosze mi powiedziec jesli chce zeby mi wyszlo okolo 30 sztuk to ile ryzu uzyc i ile platow tych alg???? dziekuje z gory za odp :)
OdpowiedzUsuńPrzyjmuję mniej więcej takie ilości: 100-150 g ryżu na osobę i 2-3 nori na osobę. Z jednej rolki wychodzi około 6-7 sztuk.
Usuń"Zalewamy wodą w takiej ilości jakiej był ryż."
OdpowiedzUsuńCzyli ilość dowolna? ;)
Przykład: na kubek ryżu dajesz kubek wody
UsuńOdmierzam wagą 100 g ryżu (lub wielokrotność). Wsypuję ryż do plastikowego naczynia z miarką i sprawdzam ile użyta ilość ma ml. Tyle wody wlewam po wypłukaniu ryżu :) Mam nadzieję, że już jest jasne ;)
UsuńDzięki tym poradom wyszło bardzo profesjonalnie, dodając piękny zestaw do sushi podanie nadało klimatu. Czasami mam problem z rolowaniem, ale mata bambusowa sprawdza się najlepiej.
OdpowiedzUsuńDzisiaj właśnie zrobiłam sushi z awokado,papryką czerwoną,wasabi ,łosoś wędzony,a drugie makrela wędzona i bardzo cieniutko pokrojony por :)Z porem jest troszkę ostrzejsze ;).Przepis bardzo prosty -dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis!Może zrobie dziś niespodzianke chłopakowi i spróbuje zrobić sushi:D Ciekawe czy mi wyjdzie :D Do tej pory gdy mieliśmy ochotę na sushi to szliśmy do sushi wesoła i objadalismy się do pełna :D
OdpowiedzUsuńChyba dużo za dużo soli ? :)
OdpowiedzUsuńIdealny przepis :) Prosty i z świetnym opisem.
OdpowiedzUsuńRyż wyszedł iDeALNY!! dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na zaprawę z octu i podane gramy dotyczą ugotowanego ryżu czy sypkiego?
OdpowiedzUsuńsypkiego :)
UsuńBardzo dobry przepis, fajnie, że ludzie w domu coraz częściej robią sushi :)
OdpowiedzUsuńJaka to jest ta sałata karbowana bo robiłam dzisiaj zakupy do sushi i żadna się karbowana nie nazywa. Jaka sałatę kupić?
OdpowiedzUsuńTo taka ozdobna sałata, ale możesz zastąpić zwykłą, masłową :)
UsuńDzięki wielkie za szybką odpowiedź. Jutro po pracy biegnę więc do warzywniaka. A potem szalejemy...
UsuńZawsze wracam tu po przepis na sushi su. Najlepsza proporcja :)
UsuńNajlepszy przepis na sushi w necie! Świetnie wszystko wytłumaczone, super dobrane proporcje. Zawsze wracam, jeśli o czymś zapomnę, robiąc własne sushi.
OdpowiedzUsuńJeśli przepyszne sushi to podawane na oryginalnych i naturalnych talerzach z kamienia. Zapraszamy wszystkich zwolenników do kontaktu -> www.lupeck.com
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńMam ochotę zjeść sushi ale jestem zbyt leniwa żeby je zrobić.... Pewnie wyjdzie tak że pójdę do sushi saska kępa jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńZaprawa do wystudzonego ryżu??
OdpowiedzUsuńKocham sushi i uważam, że najlepiej smakuje w dobrym towarzystwie :)
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda, polecam
OdpowiedzUsuńwitam, sushi wyszło znakomicie , pieknie sie prezentowało i równie dobrze smakowało, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSushi według tego przepisu robię od listopada zeszleg
OdpowiedzUsuńo roku. SUPER
Bardzo dobre dzisiaj robiłem po raz pierwszy razem z żoną. Ryż perfekcyjnie ugotowany. Dziekuję
OdpowiedzUsuńWitam. Czy ja robie cos zle. Mam taki ostry noz ze wlosy na reku goli, a przy krojeniu rolek nie moge jednym pociagnieciem przeciac. Tak jakby sie kleil za mocno do ryzu
OdpowiedzUsuńPrzepis na sushi to kulinarne dzieło sztuki. Kombinacja smaków i elegancja w jednym daniu.
OdpowiedzUsuń