3 września 2014

Pieczone ziemniaki i marchewka z rewelacyjnym sosem serowo-miodowym

Domowy fast food w całkiem zdrowym wydaniu. 
Ziemniaki i marchewkę pieczemy w niewielkiej ilości tłuszczu, z aromatycznymi przyprawami. Sos serowo-miodowy dodaje całości charakteru. Wystarczy niewielka ilość, aby podkreślić smak pieczonych warzyw. Marchewka karmelizuje się podczas pieczenia i staje się słodka. Ziemniaki po upieczeniu mają chrupiącą skórkę i idealnie miękki środek. Garść drobno posiekanej natki pietruszki, to wartościowy akcent dodający potrawie pięknych kolorów. Pieczone warzywa, z powodzeniem, mogą stanowić samodzielny obiad lub być ciekawym dodatkiem do dania głównego.


składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 4 marchewki
- 4 gałązki tymianku
- natka pietruszki
(do posypania)
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól i pieprz
- olej z pestek winogron
- oliwa z oliwek

sos serowo-miodowy
- 100 ml śmietanki 18 %
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- łyżeczka miodu
- świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C. 
Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w cząstki, a marchewkę w słupki. Marchewkę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym cienką warstwą oliwy z oliwek. Marchewkę solimy, a następnie posypujemy listkami tymianku. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski. Polewamy olejem z pestek winogron (2-3 łyżki) i posypujemy wędzoną papryką i solą. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia. Warzywa wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. W międzyczasie przygotowujemy sos. W rondelku podgrzewamy śmietanę i ser pleśniowy, cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści dodajemy miód i przyprawiamy pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Gotowe warzywa polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz:

Printfriendly