8 września 2014

Pełnoziarnista pizza z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami

Mój synek, jak zapewne większość dzieci, uwielbia pizzę. 
Chętnie pomaga w rozkładaniu składników i z niecierpliwością czeka, aż się upiecze. Pizza na pełnoziarnistym spodzie jest bardzo smaczna, a na dodatek zdrowsza od jej siostry z białej mąki. Tuńczyk, oliwki i suszone pomidory świetnie się ze sobą komponują. Gotową pizzę polecam podać z oliwą z oliwek i garścią ulubionych sałat. Jeśli nie zjecie całej, schowajcie ją do lodówki. Następnego dnia podpieczcie chwilkę w piekarniku i cieszcie się kawałkiem domowej pizzy na talerzu.


składniki na ciasto
(duża blacha)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej chlebowej + 2 łyżki
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 150 ml ciepłej wody
-1/2 łyżeczki cukru
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek

sos pomidorowy
- puszka pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól morska i pieprz

dodatki
- 200 g tartego sera mozzarella
- 10 czarnych oliwek
- 6 suszonych pomidorów
- puszka tuńczyka
(w kawałkach, w sosie własnym)
- 1 średnia czerwona cebula

przygotowanie
ciasto
Drożdże mieszamy w kubku z ciepłą wodą, dodajemy cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn drożdży, oliwę. Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut (możemy użyć miksera z końcówką - hak). Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 i 1/2 godziny. Polecam wstawić do piekarnika z włączoną lampką.

sos pomidorowy
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie. Pomidory z puszki zagotowujemy w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Miksujemy blenderem na sos i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 10-15 minut).

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko na papierze do pieczenia i przekładamy na blachę. Smarujemy warstwą sosu pomidorowego, posypujemy połową sera mozzarella. Na wierzchu układamy pokrojoną w pióra cebulę, czarne oliwki i odsączonego tuńczyka. Wkładamy do piekarnika na 8 minut, po tym czasie dodajemy suszone pomidory i posypujemy resztą sera. Dopiekamy 4-6 minut. Pozostały sos pomidorowy możemy zamrozić i wykorzystać do kolejnej pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly