7 sierpnia 2016

Sałatka z serem halloumi, karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi

Sałatka jest moim zdaniem dobrym pomysłem na wieczorny posiłek. Szczególnie, że możliwości są praktycznie nieograniczone i ciężko się nimi znudzić. Moje sałatki bazują na świeżej zieleninie - sałata lodowa, rukola, roszponka, szpinak lub mieszanka różnych sałat. Następnie wybieram świeże warzywa czy też owoce, które mam pod ręką. Kolejnym krokiem jest dodanie sera (zwykle owczy lub kozi), jajka lub kawałka dobrej jakości mięsa (zazwyczaj ryba lub znacznie rzadziej drób). Całość posypuję podprażonymi nasionami i polewam dressingiem. Dziś przygotowałam pyszną sałatkę z grillowanym serem halloumi, karmelizowaną gruszką i prażonymi orzechami włoskimi. Uwielbiam takie lekkie, smaczne  i wartościowe posiłki.


składniki na dwie porcje
- 4 solidne garści rukoli
- 1 gruszka
- 200 g sera halloumi
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Rukolę myję i odwirowuję w suszarce do sałat.
2. Gruszkę obieram, kroję na osiem cząstek i wycinam gniazda nasienne.
3. Na rozgrzanej, suchej patelni prażę orzechy, które następnie siekam na mniejsze kawałki.
4. Na tej samej patelni rozpuszczam masło i układam gruszkę. Smażę krótko z obu stron, tak aby się nie rozpadła. Polewam łyżką miodu i jeszcze chwilę trzymam na ogniu. Odstawiam do przestudzenia.
5. Ser halloumi kroję w plastry i grilluję na patelni grillowej.
6. Na talerzach układam rukolę, gruszkę i ser halloumi. 
7. Z pozostałego na patelni miodu i masła robię dressing. Dodaję sok z cytryny, przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Sałatkę polewam dressingiem i posypuję orzechami włoskimi.

6 komentarzy:

  1. Przepychota! ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś przygotowałam. Przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyycha .Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest genialna! Miałam opory żeby pieprzyć gruszkę ale to jest to! Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza na świecie 🤩

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy tą sałatkę podawać na ciepło czy można też na zimno?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly