11 stycznia 2015

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i łososiem

Jakie naleśniki są najlepsze? Oczywiście cienkie i delikatne. Takie właśnie naleśniki uzyskacie z tego przepisu. Do tego przepyszny farsz.




Zapieczone ze szpinaku, wędzonym łososiem i serem pleśniowym stają się świetną propozycją na obiad. Koniecznie podajcie z sosem jogurtowo - czosnkowym.



składniki
ciasto naleśnikowe
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4-1 szklanki wody gazowanej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju

farsz
- 500 g świeżego szpinaku
- 150 g wędzonego łososia
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- czarny pieprz

sos jogurtowo-czosnkowy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- odrobina soli

przygotowanie
 naleśniki
Jajka ubijamy z odrobiną soli. Przesiewamy mąkę i dodajemy wraz z mlekiem i wodą. Składniki dokładnie mieszamy, aby ciasto nie miało grudek. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy cienką warstwą oleju, a następnie wlewamy niecałą chochlę ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron.
farsz
Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy umyty szpinak i wyciśnięty ząbek czosnku. Podgrzewamy, aż zmniejszy swoją objętość. Na ostudzone naleśniki przekładamy porcję szpinaku, wędzonego łososia i sera. Przyprawiamy czarnym pieprzem. Naleśniki zwijamy w rulon i układamy w naczynku żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg) przez około 12-15 minut. Naleśniki w tym czasie staną się chrupkie, a farsz dobrze podgrzany.
sos
Jogurt mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie doprawiamy solą.

2 komentarze:

Printfriendly