Szukasz pięknie wydanej książki kucharskiej? Książka "Jerozolima", której autorami są Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi, z cała pewnością ucieszy każdego miłośnika dobrej kuchni i pięknych zdjęć.
Książka w wersji angielskiej zebrała mnóstwo pozytywnych recenzji. Uznana została za najlepszą kulinarną książkę 2013 roku według prestiżowego "Observer Food Monthly" oraz International Association of Culinary Professionals. Gdy tylko zobaczyłam ją w księgarni, wiedziałam że to absolutne "must have" w mojej biblioteczce.
Zbiór 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej, wzbogacają niezwykle apetyczne zdjęcia. Są tak piękne i zachęcające, że od razu mamy ochotę obrać kierunek: kuchnia. Jerozolimczycy jedzą sezonowo i korzystają z lokalnych składników. W kuchni dominują warzywa (m.in. pomidory, fasolka szparagowa, kalafior, buraki, marchew), owoce (m.in. figi, cytryny, gruszki, śliwki), zioła, orzechy, przetwory mleczne, zboża i ziarna, jagnięcina oraz kurczak. Wśród mnóstwa apetycznych dań, nie zabrakło tzw. "klasyków" tj. hummus, falafel czy tabbouleh. Wielką wartością książki są opowieści dotyczące tamtejszej kultury, przeplatane wspomnieniami z dzieciństwa, a także ciekawostki o potrawach i składnikach.
"Jedzenie to prosta, hedonistyczna przyjemność, zmysłowy instynkt, który wszyscy mamy i potrafimy celebrować. Zepsucie tego byłoby niewybaczalne"
Tym cytatem autorzy udowadniają, że spory o rodowód potraw są zbędne. Po skosztowaniu doskonałych potraw, przestaje być ważne skąd pochodzi np. hummus. Najważniejsza jest radość jaką można czerpać z pysznego jedzenia. Po lekturze, mam wielką ochotę spakować walizkę, polecieć do Izraela i zasmakować lokalnej kuchni.
Bardzo dobra książka ze świetnymi przepisami i pięknymi zdjęciami. Czysta przyjemność przyprawiona kuminem i zatarem, przywodzącym na myśl zapach ulic Jerozolimy.
OdpowiedzUsuńTo prawda! Polecam również Obfitość i Cała Obfitość :)
Usuń