19 stycznia 2015

Zapiekanka z bakłażanów i pomidorów z jaglanym puree

Przepyszna zapiekanka z grillowanych bakłażanów, sosu pomidorowego i jaglanego puree. Przygotowanie bakłażanów jest dość czasochłonne, lecz zdecydowanie warto poświęcić ten czas. W sezonie zdecydowanie użyjcie świeżych i pachnących pomidorów.



Bez dwóch zdań warto ją zrobić! Przygotowywałam ją jako danie główne dla moich gości. Z obawy, że nie będzie sycąca podałam ją z dobrym chlebem na zakwasie. Nikt nawet po niego nie sięgnął. Zdecydowanie można się nią najeść i znika w mgnieniu oka :) Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie składniki się połączą.

przepis pochodzi z bloga Jadłonomia


składniki
- 1 kg bakłażanów
- 2 puszki pomidorów w całości
(1 kg świeżych pomidorów, w sezonie)
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek

jaglane puree
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i pieprz

przygotowanie
Świeże pomidory spażamy wrzątkiem, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i drobno pokrojony czosnek.  Dodajemy pomidory, cynamon, sporą szczyptę soli i cukier. Mieszamy, a następnie gotujemy około pół godziny. Jeśli użyjemy pomidorów z puszki czas gotowania skróci się do maksymalnie 10 minut (gotujemy, aż sos pomidorowy lekko zgęstnieje).
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i odstawiamy na sitko na kilka minut. Po tym czasie spłukujemy szybko wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ten zabieg pozbawi bakłażany typowej dla nich goryczki. Grillujemy z obu stron na patelni grillowej, cienko wysmarowanej oliwą, aż lekko zmiękną i się zarumienią.
Kaszę jaglaną gotujemy w podwójnej ilości wody przez około 10-15 minut (pod przykryciem, na małym ogniu). Gdy ostygnie, dodajemy przyprawy i mleko, a następnie miksujemy blenderem na puree.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę bakłażanów, posiekaną natką pietruszki, sos pomidorowy i "kleksy" z jaglanego puree. Czynność powtarzamy do wyczerpania się składników. Pieczemy około 30 minut. Kroimy, gdy lekko ostygnie.

1 komentarz:

  1. mmmm... zapiekanka świetna!

    PS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly