27 kwietnia 2016

Sałatka z mango i grillowanym serem halloumi

Od sera halloumi mogłabym się uzależnić, gdyby tylko był bardziej dostępny. Ten tradycyjny cypryjski ser najczęściej produkowany jest z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Podczas wytwarzania wzbogaca się go miętą, co nadaje jeszcze ciekawego smaku. Świetnie smakuje na zimno, ale dopiero pod wpływem temperatury staje się prawdziwym niebem w gębie. W połączeniu z zieleniną, słodkim mango i pomidorkami koktajlowymi tworzy niesamowite połączenie smaków i niezłą bombę witaminową. Taką kolację mogłabym jeść codziennie. Przeciętny Cypryjczyk spożywa 8 kg halloumi rocznie. Zupełnie mnie to nie dziwi :)



składniki
- 250 g sera halloumi
- dwie solidne garści szpinaku lub rukoli
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 dojrzałe mango
- garść podprażonych płatków migdałowych
- krem balsamiczny

dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- sól himalajska i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Szpinak/rukolę i pomidorki myję i osuszam. Pomidory kroimy w ćwiartki i wraz z zieleniną przekładam do miski. 
2. Mango obieram i kroję na mniejsze kawałki, a następnie dodaję do miski.
3. Składniki dressingu dokładnie mieszam i odstawiamy na bok.
4. Ser halloumi kroję na 2 cm plastry i grilluję na suchej, dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Gdy na serze pojawią się ciemne paski, odwracam i grilluję z drugiej strony (około 1-2 minuty z każdej).
5. Sałatkę polewam dressingiem, układam na wierzch ser, polewam go kremem balsamicznym i posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi. Sałatkę najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu.

2 komentarze:

  1. Sałatka wygląda obłędnie :) Ja o istnieniu sera halloumi dowiedziałam się w jednym z filmików u Jamie Oliwer na YT, potem długo na niego polowałam i faktycznie jest trudno dostępny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio był w Lidlu podczas tygodnia greckiego. Zajrzyj do Piotra i Pawła albo Tesco. Jest przepyszny i warto go poszukać :)

      Usuń

Printfriendly