3 maja 2016

Proste i zdrowe ciastka owsiane

Nie znam chyba prostrzego przepisu na ciastka owsiane. Bez mąki, proszku do pieczenia, sody i cukru. Słodyczy nadają im banany i miód (w wersji wegańskiej użyjcie syropu klonowego), a odpowiedniej konsystencji i zdrowych tłuszczy masło migdałowe i olej kokosowy. Do ich wykonania potrzebujecie pięciu składników, dziesięciu minut pracy i dwudziestu w piekarniki. Moim domownikom bardzo przypadły do gustu, a nic nie cieszy bardziej od uśmiechu na ich twarzach. Szczególnie, gdy wiem że to co im smakuje jest nie tylko pyszne, ale zawiera same wartościowe i zdrowe składniki.


przepis z książki "Smakowita Ella", E. Woodward

składniki
- 3 duże banany
- 4 czubate łyżki masła migdałowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 180 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych)

przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
2. Obieram banany i rozgniatam w misce za pomocą widelca.
3. Do bananów dodaję masło migdałowe, olej kokosowy i miód. Mieszam wszystkie składniki na gładką masę.
4. Dodaję płatki owsiane i dokładnie mieszam.
5. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. 
6. Za pomocą łyżki nakładam na blaszkę cienką porcję ciasta nadając mu kształt ciastka. Z podanej ilości przygotowuję 9 sporych ciastek.
7. Wkładam do piekarnika na około 20 minut, po czym odstawiam do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly