Falafel to bardzo popularna w krajach arabskich potrawa zrobiona z ciecierzycy. Bardzo często można ją spotkać jako alternatywę mięsa w picie czy kebabie. Do przygotowania kulek z ciecierzycy należy użyć surowych ziaren, wcześniej namoczonych w zimnej wodzie przez całą noc. W kwestii kuchni arabskiej ufam przepisom Yotama Ottolenghi i sięgam do jego książek. Falafel doprawiłam ciut mocniej niż w oryginalnym przepisie, lecz proces przygotowania pochodzi od samego mistrza. Jeśli nie posiadacie maszynki do mielenia, możecie spróbować zmielić masę w blenderze. Uważajcie, aby nie była zbyt gładka i wykorzystajcie funkcję pulsacyjną. Usmażone kulki polecam podać w picie lub tortilli ze świeżymi warzywami i sosem np. z tahini (przepis znajdziecie na samym dole).
na podstawie przepisu Y. Ottolenghi z książki "Jerozolima"
składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
przyprawy
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
(używam naturalnego proszku z kamieniem winnym)
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia np. z pestek winogron
- ziarna sezamu do posypania kulek
przygotowanie
1. Ciecierzycę wsypuję do dużej miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do namoczenia na całą noc.
2. Następnego dnia płuczę ciecierzycę na sitku.
3. Ciecierzycę mielę w maszynce do mielenia. Najpierw połowę, następnie cebulę i resztę ciecierzycy.
4. Dodaję przepuszczony przez praskę czosnek, przyprawy, proszek do pieczenia i 3 łyżki wody. Całość mieszam i odstawiam do lodówki na 30 minut.
5. Nabieram po łyżce masy i przygotowuję małe, lekko spłaszczone kulki. Każdą kulkę posypuję sezamem.
6. Falafle smażę na rozgrzanym oleju przez około 2-3 minuty lub do chwili, aż ładnie zbrązowieją.
7. Usmażone kulki układam na ręczniku papierowym i podaję jeszcze ciepłe.
składniki na sos z pasty tahini
przepis z bloga Jadłonomia
- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
- pół małego ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
- pół małego ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
przygotowanie
Do miski wlewamy tahini, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszamy i stopniowo dolewamy wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wlewamy tahini, drobno posiekany czosnek i sok z cytryny. Mieszamy i stopniowo dolewamy wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz