Kompot z jabłek i rabarbaru z tego przepisu najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Polecam użyć twardych i słodkich jabłek oraz jędrnych gałązek rabarbaru. Nie jest on bardzo słodki, ale dzięki temu upalne dni wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Na zdrowie!
składniki
- 12 gałązek rabarbaru
- 4 duże jabłka
- 4 łyżki cukru
- 3 litry wody
przygotowanie
1. Rabarbar myję , obieram i kroję na mniejsze kawałki (około 2 cm).
2. Podobnie postępuję z jabłkami - myję, obieram i kroję na osiem części. Usuwam gniazda nasienne.
3. Do garnka wsypuję cukier i podgrzewam go na niewielkim ogniu. Gdy zacznie się topić, dodaję rabarbar. Gdy puści sok, dodaję jabłka.
4. Owoce zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
5. Ugotowany kompot przecedzam przez sito. Po ostudzeniu wkładam do lodówki i podaję dobrze schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz