20 września 2015

Tarta ze świeżymi figami, serem gorgonzola i karmelizowaną cebulką

Suszone figi jem praktycznie cały rok. Dodaję do jaglanki, owsianki albo delektuję się ich smakiem jedząc jako przekąskę. Są niezwykle słodkie i pyszne. Sezon na świeże figi trwa od maja do października. Dlaczego warto włączyć do swojej diety te owoce? Powodują obniżenie cholesterolu i odkwaszają organizm. Ponadto są bardzo smaczne i idealnie sprawdzają się w słodkich i wytrawnych połączeniach.


Stosunkowo szybko się psują dlatego należy je szybko wykorzystać. Figi można jeść bez obierania, po umyciu są gotowe do wyczarowania smacznego posiłku. Możliwości jest mnóstwo! Dziś przedstawiam jedną z nich - pełnoziarnista tarta z figami, serem gorgonzola i karmelizowaną cebulką. Doskonała na ciepło i na zimno. Jeśli wolicie jasne ciasto na tartę, zamiast mąki orkiszowej użyjcie pszennej. Ciasto będzie miało bardziej neutralny smak, który wydobędzie na pierwszy plan nadzienie. Namawiam Was jednak do zdrowszej, pełnoziarnistej wersji :)

składniki
(forma o średnicy 25 cm)
ciasto
- 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
(lub 150 g mąki orkiszowej i 100 g mąki pszennej)
- 150 g zimnego masła
- 2-3 łyżki wody
- 1/3 łyżeczki czarnuszki
- pół łyżeczki soli
nadzienie
- 3 świeże figi
- 3 duże czerwone cebule
- 100 g sera gorgonzola
- garść orzechów włoskich
- 100 ml śmietanki 30 %
- 3 jajka
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i świeżo zmielony pieprz

przygotowanie
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski z mąką.
3. Dosypujemy pół łyżeczki soli, a następnie "rozcieramy" w palcach masło z mąką. Gdy powstaną "okruchy" dolewamy wodę i formujemy kulę z gładkiego ciasta. Wkładamy ją do worka i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.
4. Przygotowujemy karmelizowaną cebulkę: cebulę kroimy w pióra i dusimy na łyżce rozpuszczonego masła, aż się zeszkli. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny, po czym dusimy przez 1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Figi (bez obierania) myjemy i kroimy w plastry.
6. Formę do tarty (średnica 25 cm) smarujemy masłem i wylepiamy dno i boki schłodzonym ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążenie np. fasolę.  
7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy spód tarty przez 15 minut.
8. Wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z obciążeniem i układamy karmelizowaną cebulkę, pokrojony w kostkę ser gorgonzola, podprażone na suchej patelni orzechy włoskie i figi.
13. Tartę zalewamy dokładnie wymieszaną masą śmietanowo-jajeczną z dodatkiem musztardy, brązowego cukru, szczypty soli i pieprzu.
14. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut.

3 komentarze:

  1. Mmm, coś pysznego :)
    Uwielbiam świeże figi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W połączeniu z serem gorgonzola i karmelizowaną cebulką to prawdziwe niebo w gębie :)

      Usuń

Printfriendly