17 września 2015

Kasza jaglana ze świeżymi śliwkami i miodem akacjowym

Wierzę w cudowną moc kaszy jaglanej i gdy tylko jesień zaczyna wisieć w powietrzu wracam do regularnego jedzenia jaglanki. Miska ciepłej kaszy jest moim sprawdzonym sposobem na pożywne śniadanie, które wzmacnia odporność i odżywia organizm.


Najczęściej na naszych talerzach gości jaglanka z jabłkami (przepis), lecz żeby nam się nie znudziła, przygotowuje różne warianty smakowe. Zimą przygotowuję jaglankę z mandarynkami i karmelizowanymi orzechami (przepis), a latem i jesienią jaglankę ze świeżymi śliwkami i miodem akacjowym.

składniki na jedną porcję
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka pełnoziarnistych płatków orkiszowych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 świeże śliwki
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu akacjowego

przygotowanie
1. Kaszę jaglaną przekładamy na sitko i przepłukujemy najpierw zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
2. Kaszę przekładamy do rondelka, dodajemy płatki orkiszowe, migdałowe i śliwki pokrojone na mniejsze kawałki.
3. Zalewamy wrzącą wodą, do wysokości składników. Gotujemy przez 10-12 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, dodajemy masło i pozostawiamy pod przykryciem (do czasu, aż kasza wchłonie resztę wody, ok. 10 minut).
4. Słodzimy miodem akacjowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly