1 września 2015

Pesto z pietruszki (do makaronu, pity, kanapek)

Pesto z pietruszki to mój zdecydowany faworyt. Uwielbiam klasyczne pesto z bazylii, doceniam wartościowe pesto z jarmużu (przepis), lecz to z pietruszki nie ma sobie równych. Pietruszka jest łatwo dostępna przez praktycznie cały rok, a w dodatku bardzo wartościowa. Zawiera bardzo dużo witaminy C i beta-karotenu. Dzięki niej możecie wzmocnić organizm, poprawić cerę, a nawet humor :)

pietruszkowe pesto


Codziennie staram się wypić szklankę zielonego koktajlu na bazie natki (przepis na mój ulubiony znajdziecie tutaj). Dziś propozycja obiadowa - doskonałe pesto z natki pietruszki, suszonych pomidorów i prażonych orzechów nerkowca. Wybrałam pomidory bio z dodatkiem soli morskiej, lecz możecie użyć pomidorów w oleju, ze słoika. Bardzo ważne jest, aby użyć dobrej jakości oliwy z oliwek, o delikatnym smaku. Kiepska oliwa może skutecznie zabić smak pesto. Charakteru całości dodaje ostra oliwa peperoncino i parmezan. Pesto z tego przepisu jest na tyle gęste, aby z łatwością użyć go jako pasty do pity czy kanapki. Po zmieszaniu z makaronem i odrobiną wody z jego gotowania, nabiera idealnej konsystencji, która oblepia każdą makaronową kokardkę.

składniki na 4 porcje
- duży pęczek natki pietruszki
- 20 suszonych pomidorów z solą morską (bio)
- 10 łyżek dobrej oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki ostrej oliwy peperoncino
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca
- 70 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku

przygotowanie
1. W rondelku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojony ząbek czosnku. Dusimy na małych ogniu, po czym dodajemy suszone pomidory. Wyłączamy gaz i garnek odstawiamy na bok. Pomidory w tym czasie zmiękną, a oliwa ostygnie.
2. Natkę pietruszki myjemy i rozdrabniamy liście za pomocą blendera/malaksera.
3. Do naczynia blendera dodajemy suszone pomidory z oliwą i czosnkiem. Miksujemy do połączenia składników.
4. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni, aż się lekko zarumienią. Ostudzone dodajemy do blendera wraz z pokrojonym na mniejsze kawałki parmezanem i oliwą peperoncino. Rozdrabniamy blenderem na pastę, o gęstej konsystencji.

opcja 1: jako dodatek do makaronu
Makaron pełnoziarnisty (np. kokardki) gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zanim odcedzimy, odlewamy niewielką ilość wody z makaronu. Odcedzony makaron łączymy z pesto, stopniowo dodając wodę z gotowania, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. 

opcja 2: jako dodatek do pity z warzywami i hummusem. 
Pitę podgrzewamy na suchej patelni, odcinamy końcówkę, a środek smarujemy pietruszkowym pesto i hummusem (przepis). Wnętrze wypełniamy warzywami (pomidor, czerwona cebula i kiełki rzodkiewki).

pesto z pietruszki

5 komentarzy:

  1. Muszę w końcu wziąć się za porządne pesto, jeszcze domowego nie robiłam. Pietruszkowe brzmi ciekawie ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @pinkyy naprawdę warto!W kilka chwil wyczarujesz pesto, przy którym nawet najlepsze ze słoika wypada blado :)

      Usuń
  2. Ja też uwielbiam takie pietruszkowe pesto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pietruszki jeszcze nie próbowałam robić, na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly