10 czerwca 2015

Pesto z jarmużu z nerkowcami i skórką cytrynową

Jarmuż to liściaste warzywo z rodziny kapustnych o wysokich wartościach odżywczych. Najlepiej jeść go w sezonie (jesienią i zimą), lecz również poza nim możemy go znaleźć w sklepie. Najczęściej wykorzystuje go jako składnik zielonych koktajli. Jest to świetny sposób na wzbogacenie smoothie o białko, błonnik i witaminy (głównie C i K). Wskazany jest jednak umiar, gdyż ma dość dominujący smak. Ostatnio mieliśmy w domu większą ilość jarmużu, co skłoniło mnie to poszukania nowych pomysłów. Wypróbowałam przepis na pesto z jarmużu z nerkowcami i skórką cytrynową. Zmieszajcie gotowe pesto z makaronem, a w kilka minut będziecie mieć zdrowy i smaczny obiad. Świetnie smakuje również jako smarowidło do chleba czy tortilli. Warto włączyć go do diety, gdyż jarmuż korzystnie wpływa na nasze zdrowie - zapobiega nowotworom i chorobom serca. Na zdrowie!


przepis pochodzi z bloga Jadłonomia

składniki
- 2 czubate szklanki liści jarmużu
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki oleju (np. z pestek winogron, rzepakowego)
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 łyżki chilli (suszonego lub w proszku)
- 2 łyżki parmezanu
(w wersji wegańskiej płatków drożdżowych)
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Jarmuż myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, pozbawiając go grubych łodyg.
2. Nerkowce prażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią.
3. Jarmuż przekładamy do naczynia z pozostałymi składnikami (oprócz oleju) i krótko rozdrabniamy blenderem.
4. Następnie wlewamy olej i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. Pesto bardzo dobre. Faktycznie intensywne w smaku. Z makaronem, czarnymi oliwkami, serem feta i suszonymi pomidorami smakuje wyśmienicie. Dzisiaj jedliśmy zupę z jarmuża - pycha! Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam na sobie wykorzystując więdnący w lodówce jarmuż i mogę z czystym sumieniem powiedzieć że pesto jest PRZEPYSZNE, ma cudny orzechowy smak i zapach i nawet moje sceptyczne dzieci wciągnęły makaron z tym sosem bez marudzenia.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly