23 maja 2015

Kanapka z pieczonym burakiem, kozim serem, żurawiną i migdałami

Kanapka z burakiem i kozim serem to połączenie, które od dawna króluje w mojej kuchni. Jednak w połączeniu ze słodką żurawiną, płatkami migdałowymi i świeżą bazylią to całkiem nowe odkrycie.

Sery kozie są niezwykle zdrowe i dobrze przyswajane przez ludzki organizm. Buraki zaś, poza walorami smakowymi zapewniają lepszą odporność, opóźniają starzenie i działają przeciwnowotworowo. Zawierają mnóstwo składników mineralnych, które niestety szybko rozpuszczają się w wodzie. W związku z czym buraki polecam upiec, zamiast gotować. Do przygotowania kanapki, użyjcie dobrej jakości pieczywa. Ja sięgam po chleb orkiszowy domowego wypieku lub wybieram dobry chleb z piekarni (najczęściej sprzedawane są na wagę). Kanapkę posypcie świeżo zmielonym pieprzem, zapakujcie i lećcie do pracy. Zdrowe i pyszne śniadanie gotowe.

składniki
- upieczony burak
(z braku czas można użyć gotowane buraki, pakowane próżniowo)
- chleb orkiszowy
- kozi ser w plastrach
- żurawina
- płatki migdałowe
- masło
- liście bazylii
- sól i pieprz

przygotowanie
1. Buraka dokładnie myjemy, ale nie obieramy i wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (170 °C). Pieczemy przez 25-30 minut, aż buraki zrobią się lekko miękkie. Po upieczeniu zdejmujemy skórę i kroimy w cienkie plastry.
2. Pieczywo smarujemy masłem, układamy plaster koziego sera i pokrojone buraki.
3. Posypujemy płatkami migdałowymi (jeśli mamy czas możemy wcześniej uprażyć na suchej patelni),  żurawiną, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy listek bazylii.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie to wygląda ;) Koziego sera nigdy nie jadłam, ale buraki uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly