28 lipca 2014

Pomidory zapiekane z mozzarellą (czyli caprese na ciepło)

Pachnące pomidory zapieczone z serem mozzarella to alternatywa dla klasycznej sałatki caprese (przepis). Smaku dodają świeże liście bazylii, zmielona sól i pieprz. Koniecznie upieczcie obok razowy chleb polany oliwą z oliwek. Uzyskacie chrupiące grzanki, które będą znakomicie smakowały posmarowane kremowym awokado. Polecam poszukać awokado z grubą, chropowatą skórką. Jest bardziej kremowe w środku i idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Pyszny i wartościowy posiłek na ciepło.


składniki
- 1 kulka sera mozzarella
- 1 pomidor
- kilka listów bazylii
- 2 kromki chleba razowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół awokado
- sól i pieprz

przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ser mozzarella i pomidory kroimy w plasterki. Układamy na przemian w małym naczyniu żaroodpornym. Przyprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Każdą kromkę chleba razowego polewamy łyżeczką oliwy z oliwek i przekładamy na blaszkę. Wszystko zapiekamy około 10-15 minut, aż ser się rozpuści, a chleb stanie się chrupiący. Podajemy z listkami bazylii i miękkim, kremowym awokado do posmarowania grzanek.

6 komentarzy:

  1. Pyszniutko, na ciepło musi być smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam mozarellę w każdej postaci, ale tej jeszcze nie próbowałam w sam raz na jesienne dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem proste dania są najsmaczniejsze :) Trzeba tylko patrzeć, żeby mozzarella nie była z mleka krowiego tylko z "buffala" - dużo lepszy smak!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly