Hummus to popularna na Bliskim Wschodzie pasta z ciecierzycy.
Dodajemy do niej pastę sezamową - tahini, sok z cytryny i czosnek. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka i węglowodanów. Jest to roślina strączkowa, która ze względu na bogaty skład aminokwasowy, jest świetnym zamiennikiem mięsa, co czyni ją popularną rośliną w wegetariańskiej i wegańskiej diecie. Hummus jest idealnym dodatkiem do kanapek, dipem do pokrojonych w słupki warzyw m.in. selera naciowego i marchewki lub jako dodatek do dań głównych. Do przygotowania hummusu możemy użyć ciecierzycy z puszki, ale polecam ugotować ją samemu. Smak hummusu będzie o niebo lepszy. Tahini możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością (patrz: eko zakupy) lub zrobić domową pastę sezamową - tahini czyli pasta sezamowa.
Dodajemy do niej pastę sezamową - tahini, sok z cytryny i czosnek. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka i węglowodanów. Jest to roślina strączkowa, która ze względu na bogaty skład aminokwasowy, jest świetnym zamiennikiem mięsa, co czyni ją popularną rośliną w wegetariańskiej i wegańskiej diecie. Hummus jest idealnym dodatkiem do kanapek, dipem do pokrojonych w słupki warzyw m.in. selera naciowego i marchewki lub jako dodatek do dań głównych. Do przygotowania hummusu możemy użyć ciecierzycy z puszki, ale polecam ugotować ją samemu. Smak hummusu będzie o niebo lepszy. Tahini możecie kupić w sklepie ze zdrową żywnością (patrz: eko zakupy) lub zrobić domową pastę sezamową - tahini czyli pasta sezamowa.
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 1 szklanka tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sody
- sól morska
- lodowata woda (około 3-4 łyżek)
- do posypania: dobra oliwa, posiekana pietruszka, kolendra, słodka papryka, zatar
przygotowanie
Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej. Najlepiej zostawić na noc. Rano ciecierzyca będzie gotowa do gotowania. Przed gotowaniem płuczemy, a następnie zalewamy dużą ilością wody z dodatkiem łyżeczki sody. Gotujemy 40-60 minut, aż ziarenka będą miękkie. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Jeśli mamy więcej czasu i zapału, obieramy skórkę z ciecierzycy (hummus będzie bardziej aksamitny). Ziarna przekładamy do malaksera. Dodajemy tahihi, sok z cytryny, czosnek, sól morską. Miksujemy na gładką pastę około 2-3 minut. Hummus przechowujemy w lodówce. Przed podaniem polewamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżą pietruszką. Hummus możemy zmiksować z kolendrą, suszonymi pomidorami lub kiszonymi cytrynami, tworząc w ten sposób wariant smakowy.
Jak długo możemy przechowywać hummus w lodówce?
OdpowiedzUsuńCiężko mi odpowiedzieć na to pytanie, bo u nas w domu rzadko zostaje z niego cokolwiek po 2-3 dniach :) Osobiście starałabym się go zużyć w ciągu 5 dni.
Usuń