Idealna sałatka, gdy nie mamy czasu, ani ochoty na długie gotowanie.
Świetna na kolację we dwoje czy spotkanie ze znajomymi. Rozpływający się, pieczony camembert podany na sałacie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i chrupiącą bagietką wymaga zaledwie kilku minut w kuchni. Doskonałym dodatkiem jest odrobina miodowego winegret, który doskonale współgra z pozostałymi składnikami. Do sałatki wystarczy połowa porcji sosu z przepisu. Resztę możecie przechowywać w lodówce kilka dni. Jestem pewna, że nie będzie musiał długo czekać na powtórkę.
Sałatka jest przepyszna.
składniki na 2 porcje
- mieszanka sałat
(najlepiej ze szpinakiem)
- 2 opakowanie serka camembert, naturalny
(około 100-120 g każdy)
- 5-7 suszonych pomidorów
- czerwona cebula
(mała)
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 bagietka
miodowy winegret
(wykorzystujemy pół porcji)
- 1 łyżka miodu
(rozpuszczonego)
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
(wyciśniętego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielona sól i pieprz
przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy bagietę i serki camembert. Pieczemy około 12-15 minut. W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe. Pomidory suszone kroimy w paski, a czerwoną cebulę w pióra. Do miski przekładamy mieszankę sałat, pomidory i cebulę. Składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą i dodajemy do sałaty. Następnie posypujemy ją podprażonymi płatkami migdałowymi. Sałatę podajemy na talerzu wraz z upieczonym, rozpływającym się serem camembert i chrupiącą bagietką.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDobre polaczenie. Jadłam chyba 1.raz kiedyś na weselu sałatkę z połączeniem sera camembert i suszonych pomidorów plus słodki sos i bardzo mi posmakowało. Był tam kurczak pieczony i podajże rukolą.Widzę po wpisach że lubisz słodki smak sosu więc polecam spróbować te kombinacje.Natomiast inna wersja przepyszna to mix sałat z rukolą koniecznie,łosoś sałatkowy ten w plastrze,ser feta,pomidorki koktajlowe,prażone na suchej patelni orzechy włoskie i awokado skropiony cytryną do tego sos musztardowo miodowy(olej,miód,musztarda,ocet winny lub cytrynowy sok,można dodać ociupinkę octu balsamicznego i dać wtedy mniej octu winnego lub cytryny)Próbowałam zamiast orzechów włoskich płatki migdałów ale lepsza jest wersja z orzechami. Skromniejszą wersją jeśli nie mamy wszystkich składników jest pominięcie tych najdroższych czyli łososia i avokado i mamy wersje dla wegetarian.Pyszna sałatka i goście są zawsze pod wrażeniem.Szczególnie jeśli chcemy zaimponować komuś kogo gościmy ta sałatka 1.raz ps. Bloga znalazłam szukając wpisu jak się robi sushi. Wyskakuje w Google na 2.miejscu. 😊✌
OdpowiedzUsuń