Kruche ciasteczka z cytrynowym lukrem to ulubione ciasteczka mojego synka. Aktywnie uczestniczy w wycinaniu rozmaitych kształtów, dekorowaniu i ... jedzeniu :) W naszym domu nie ma zbyt wielu amatorów pierniczków. W przeciwieństwie do maślanych ciasteczek, które znikają bezpośrednio z blaszki do pieczenia.
Na co dzień wybieramy pełnoziarniste mąki i brązowy cukier, lecz nie popadajmy w skrajności. Nasze zdrowie nie ucierpi jeśli na wyjątkowe okazje upieczemy tradycyjne ciasteczka. Cytrynowy lukier, płatki migdałowe i skórka pomarańczowa nadają im wyjątkowy smak.
składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- szczypta soli
lukier
- 250 g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
do posypania
- płatki migdałowe
- skórka pomarańczowa
przygotowanie
Mąkę przesiać przez sitko, dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko zagniatamy kulę. Schładzamy ją w lodówce przez około 30 minut. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy kształty. Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasteczka pieczemy 10-15 minut. Należy obserwować piekarnik, aby nie spalić ciasteczek.
Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Cukier dodajemy stopniowo, aż do uzyskania lukru. Ostudzone ciasteczka smarujemy lukrem, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz