Feta z oliwkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jako dodatek do świeżego pieczywa, sałat i dobrego wina.
- 150 g oliwek czarnych lub/i zielonych
- 150 g fety
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka skórki z cytryny
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie)
przygotowanie
Oliwki odsączamy z zalewy. Fetę kroimy w kostkę. Na dnie słoika układamy warstwę oliwek i fety. Każdą warstwę zasypujemy ziołami prowansalskimi, skórką z cytryny i wyciśniętym czosnkiem. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się połączyły.
W ten sam sposób możemy zamarynować same oliwki.
A ile mozna tak prztrzymywac przygotowane ser i oliwki ( w zalewie) ?
OdpowiedzUsuń