21 marca 2014

Oliwki i feta marynowane w ziołach

Feta z oliwkami to przysmak, który idealnie sprawdzi się w wielu sytuacjach. Jako dodatek do świeżego pieczywa, sałat i dobrego wina.

Oliwki i feta marynowane w ziołach www.niebonajezykach.blogspot.com


 składniki
- 150 g oliwek czarnych lub/i zielonych
- 150 g fety
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka skórki z cytryny
- kawałek papryczki chili (opcjonalnie)

przygotowanie
Oliwki odsączamy z zalewy. Fetę kroimy w kostkę. Na dnie słoika układamy warstwę oliwek i fety. Każdą warstwę zasypujemy ziołami prowansalskimi, skórką z cytryny i wyciśniętym czosnkiem. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, aby smaki się połączyły.

Oliwki i feta marynowane w ziołach www.niebonajezykach.blogspot.com 
W ten sam sposób możemy zamarynować same oliwki.

Oliwki i feta marynowane w ziołach www.niebonajezykach.blogspot.com

1 komentarz:

  1. A ile mozna tak prztrzymywac przygotowane ser i oliwki ( w zalewie) ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly