Quinoa (inaczej komosa ryżowa) zaliczana jest do "superfoods"
czyli produktów niezwykle zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu. Jest bogata w białko, witaminy i mikroelementy. Dodaje energii, przyspiesza metabolizm i ma ciekawy, lekko orzechowy smak. To chyba wystarczające powody, żeby się z nią zaprzyjaźnić :) Poniższy przepis to kolejna propozycja na śniadanie, po owsianko-jaglance z bakaliami, które "samo się robi" w parowarze.
czyli produktów niezwykle zdrowych i korzystnych dla naszego organizmu. Jest bogata w białko, witaminy i mikroelementy. Dodaje energii, przyspiesza metabolizm i ma ciekawy, lekko orzechowy smak. To chyba wystarczające powody, żeby się z nią zaprzyjaźnić :) Poniższy przepis to kolejna propozycja na śniadanie, po owsianko-jaglance z bakaliami, które "samo się robi" w parowarze.
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 duże jabłka
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich
- przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma
Quinoa płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do miski parowaru. Dodajemy otręby owsiane oraz pokrojone jabłka.
Jabłka posypujemy przyprawami (po szczypcie cynamonu, imbiru oraz kurkumy), a na koniec dodajemy rodzynki.
Całość zalewamy wodą (pół szklanki).
Wstawiamy do parowaru na 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz