31 marca 2014

Naleśniki orkiszowe z otrębami

Przepis na naleśniki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem otrębów owsianych. Pyszne na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z porcją błonnika.



składniki
(około 8 sztuk)
- 250 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 300 ml mleka 
- 150 wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- odrobina świeżo zmielonej soli morskiej
- olej do smażenia

przygotowanie
Mąkę należy przesiać do miski, dodać jajko, otręby, mleko, wodę mineralną i sól. Mieszamy składniki w mikserze lub trzepaczką do czasu aż będzie gładkie (bez grudek). 
Przed smażeniem odstawiamy ciasto na około 15 minut.
Smażymy na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly