Przepis na naleśniki z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z dodatkiem otrębów owsianych. Pyszne na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Zdrowsza wersja tradycyjnych naleśników z porcją błonnika.
- 250 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 300 ml mleka
- 150 wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajko
- odrobina świeżo zmielonej soli morskiej
- olej do smażenia
przygotowanie
przygotowanie
Mąkę należy przesiać do miski, dodać jajko, otręby, mleko, wodę mineralną i sól. Mieszamy składniki w mikserze lub trzepaczką do czasu aż będzie gładkie (bez grudek).
Przed smażeniem odstawiamy ciasto na około 15 minut.
Przed smażeniem odstawiamy ciasto na około 15 minut.
Smażymy na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz