19 marca 2014

Owsianka z jabłkami

Zazwyczaj rano (jak większość z nas) mam bardzo mało czasu. Przyznam, że nie raz śniadanie zastępowałam kubkiem gorącej kawy, która pozwalała zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. Od czasu warsztatów ze zdrowego żywienia u Gosi z Marchewka Rewolucja postawiłam przeprowadzić małą rewolucję i bez śniadania nie wychodzę z domu. Najczęściej robię błyskawiczną owsiankę z jabłkami (bez mleka). Przygotowanie trwa mniej więcej tyle co zaparzenie kawy.



składniki na jedną porcję
- 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- jabłko
- 1 łyżka rodzynek sułtańskich
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- przyprawy: po szczypcie imbiru i cynamonu 

przygotowanie
Na warsztatach miałam okazję własnoręcznie zmielić owies na płatki. Gdy takie zapasy się kończą, szukam w sklepie dobrej jakości płatków pełnoziarnistych.



 Płatki prażymy na suchej patelni przez chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę.


Gdy się zagotuje zalewamy płatki wrzącą wodą (około 5 łyżek) i dodajemy przyprawy (po szczypcie imbiru i cynamonu).


Dodajemy starte jabłko i rodzynki. Po chwili owsianka jest już gotowa. Nie należy jej długo podgrzewać, aby płatki pozostały lekko twarde.


Przekładamy do miseczki i polewamy oliwą z oliwek 
(pomaga to rozpuścić witaminy A,D,E i K).

Smacznego! 
inne propozycje na zdrowe śniadanie:
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly