11 marca 2014

Batoniki musli Nigelli Lawson

W niewiele ponad godzinę możemy wyczarować pyszne batoniki musli. Idealne na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.


na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigella Ekspresowo"

składniki
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 
- 250 g pełnoziarnistych płatków owsianych "górskich"
- 75 g wiórków kokosowych
- 115 g suszonej żurawiny 
- 45 g ziaren sezamu
- 65 g słonecznika
- 125 g niesolonych orzeszków ziemnych

przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 130 stopni.
Blachę (wymiary 23x33x4 cm) smarujemy olejem.
Mleko skondensowane podgrzewamy w garnku. Do miski odmierzamy suche składniki: płatki owsiane, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, sezam, słonecznik i orzeszki ziemne. Następnie mieszamy z podgrzanym mlekiem. Całość wykładamy na blachę. Na koniec wygładzamy lekko powierzchnie zwilżonymi dłońmi. Pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika i upływie 15 minut kroimy na dowolniej wielkości batony. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Przechowujemy w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly