13 marca 2014

Tarta krok po kroku - z aromatycznymi pomidorkami i szpinakiem

Aromatyczne pomidorki i świeży szpinak zatopione w kremowej masie z camembertem, na chrupiącym kruchym spodzie. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.


składniki
ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka łyżek wody (ok. 4-5) 

nadzienie
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- masło klarowane (1 łyżeczka)
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie sera camembert (ok. 125 g)
- sól, pieprz

przygotowanie
Dzień wcześniej szykujemy aromatyczne pomidorki z tego przepisu:


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.  

Mąkę, masło, sól i wodę łączymy ze sobą.
Składniki możemy również połączyć w mikserze (końcówka mieszadło).
Kruchego ciasta nie należy za długo wygniatać.


Ciasto przekładamy ją do folii aluminiowej i wkładamy na pół godziny do lodówki.


Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki).


 Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15 min. 


Gdy ciasto się piecze roztapiamy masło na patelni.
Kroimy cebulkę w małą kosteczkę i wraz z wyciśniętym czosnkiem chwilę podsmażamy. Dodajemy umyty szpinak.


Dusimy wszystkie składniki aż szpinak zmięknie.


Mieszamy jajka ze śmietanką, a następnie dodajemy utarty camembert.


Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy masę jajeczną.
Wykładamy na nią szpinak, a następie pomidorki.
Całość pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, aż masa będzie zastygnięta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly