Aromatyczne pomidorki i świeży szpinak zatopione w kremowej masie z camembertem, na chrupiącym kruchym spodzie. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
składniki
ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 150 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- kilka łyżek wody (ok. 4-5)
nadzienie
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- kilka sztuk pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- masło klarowane (1 łyżeczka)
- 3 jajka
- 80 ml śmietanki 30 %
- 1 opakowanie sera camembert (ok. 125 g)
- sól, pieprz
przygotowanie
Dzień wcześniej szykujemy aromatyczne pomidorki z tego przepisu:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Mąkę, masło, sól i wodę łączymy ze sobą.
Składniki możemy również połączyć w mikserze (końcówka mieszadło).
Kruchego ciasta nie należy za długo wygniatać.
Ciasto przekładamy ją do folii aluminiowej i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do naczynia do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem (również boki).
Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go fasolą, aby ciasto się nie wybrzuszyło. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy przez kolejne 15 min.
Gdy ciasto się piecze roztapiamy masło na patelni.
Kroimy cebulkę w małą kosteczkę i wraz z wyciśniętym czosnkiem chwilę podsmażamy. Dodajemy umyty szpinak.
Dusimy wszystkie składniki aż szpinak zmięknie.
Mieszamy jajka ze śmietanką, a następnie dodajemy utarty camembert.
Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy masę jajeczną.
Wykładamy na nią szpinak, a następie pomidorki.
Całość pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, aż masa będzie zastygnięta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz