Chrupiące warzywa w sosie orzechowym. Idealne z ryżem, makaronem ryżowym czy kaszą. Ja często jem bez dodatków. Szybki wegetariański obiad.
składniki
1 papryka czerwona
1 marchewka
kilka różyczek brokułu
kilka pieczarek
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili (niekoniecznie)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
przygotowanie
Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki.Na oleju w głębokiej patelni (najlepiej w woku) smażymy najpierw czosnek z papryczką chili, a następnie dodajemy warzywa z przyprawami. Smażymy kilka minut, ciągle mieszając.
Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy.
Warzywa podajemy ułożone na ryżu lub z makaronem ryżowym. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.
Pyszne również bez dodatków.
Inspiracja pochodzi z programu Atelier Smaku.
składniki
1 papryka czerwona
1 marchewka
kilka różyczek brokułu
kilka pieczarek
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 łyżeczki imbiru
1 ząbek czosnku
kawałek czerwonej papryczki chili (niekoniecznie)
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
przygotowanie
Pieczarki, marchewkę i paprykę kroimy w paski, a różyczki brokułu w ćwiartki.Na oleju w głębokiej patelni (najlepiej w woku) smażymy najpierw czosnek z papryczką chili, a następnie dodajemy warzywa z przyprawami. Smażymy kilka minut, ciągle mieszając.
Wlewamy sos sojowy i masło orzechowe wymieszane z gorącą wodą i mieszamy.
Warzywa podajemy ułożone na ryżu lub z makaronem ryżowym. Pamiętajmy, aby nie smażyć warzyw zbyt długo, by były chrupiące.
Pyszne również bez dodatków.
Inspiracja pochodzi z programu Atelier Smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz