9 marca 2014

Orkiszowe bagietki z orzechami włoskimi

Bagietkę z orzechami włoskimi spróbowałam po raz pierwszy w pewnej francuskiej piekarni. Była przepyszna! 
Postanowiłam odtworzyć ten smak w mojej kuchni.
Ciasto musi rosnąć całą noc, także aby cieszyć się bagietkami na śniadanie musimy zacząć przygotowanie dzień wcześniej.



 składniki na trzy bagietki:
- 300 g mąki orkiszowej typ 2000
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suchych)
- otręby owsiane
- 300 ml chłodnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- orzechy włoskie 

przygotowanie
 Mąkę przesiewamy, dodajemy 2 łyżki płatków owsianych, sól, cukier 
i drobno pokruszone drożdże.


Następnie wlewamy wodę i mieszamy do połączenia składników.



Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc w wyłączonym piekarniku (powinno podwoić swoją objętość).

Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną grubo mąką.
Boki ciasta zwijamy do środka, tworząc kulę.
Ciasto przekładamy na ściereczkę, posypaną otrębami i odkładamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (około 1-2 godzin). 
Gdy podwoi swoją objętość będzie gotowe do pieczenia.



Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 240-250 stopni 
(na około pół godziny przed końcem wyrastania ciasta).

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, a do środka wkładamy orzechy włoskie.



Blachę do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek i przekładamy na nią bagietki. Wierzch smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek. Pieczemy około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly