4 kwietnia 2014

Sok z buraka (wzmacniający)

Wzmacniający sok z buraka, marchewek, jabłek i cytryny. Jest zdrowy, dodaje energii i wzmacnia odporność.  Burak jest skarbnicą witamin i minerałów. Buraki zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Cytryna świetnie przełamuje smak buraka, a jabłko i marchewka wzbogacają smak. Od kiedy znalazłam ten przepis w książce Agnieszki Maciąg "Smak życia" piję go regularnie. Sok z buraków powinien odstać po wyciśnięciu minimum pół godziny w zacienionym miejscu (wypity od razu obciąża za bardzo żołądek). Jest naprawdę pyszny!Na zdrowie!


przepis pochodzi z książki "Smak życia", A. Maciąg

składniki
- 1 burak
- 3 marchewki
- 2 jabłka
- sok wyciśnięty z 1 cytryny


przygotowanie
Buraka, marchewki i jabłka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Przepuszczamy przez sokowirówkę/wyciskarkę do owoców. Do otrzymanego soku dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly