Klasyczna włoska sałatka.
Idealna na śniadanie, na lunch czy lekką kolację. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym tostem.
Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników - sera mozzarella, świeżej bazylii, oliwy i smacznych pomidorów. O tej porze roku polecam użyć pomidorów gałązkowych. Jednakże najlepsza będzie latem z pomidorami z działki i świeżą bazylią z balkonu.
Idealna na śniadanie, na lunch czy lekką kolację. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym tostem.
Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników - sera mozzarella, świeżej bazylii, oliwy i smacznych pomidorów. O tej porze roku polecam użyć pomidorów gałązkowych. Jednakże najlepsza będzie latem z pomidorami z działki i świeżą bazylią z balkonu.
składniki
- 3 średnie pomidory
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka listów bazylii
(ewentualnie suszona bazylia)
(ewentualnie suszona bazylia)
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- krem balsamiczny
- pieprz kolorowy lub czarny
- sól morska
przygotowanie
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na przemian na talerzu. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy listkami bazylii. Polecam spróbować z dodatkiem cytrynowego kremu balsamicznego i pełnoziarnistym tostem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz