16 kwietnia 2014

Sałatka Caprese

Klasyczna włoska sałatka. 
Idealna na śniadanie, na lunch czy lekką kolację. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym tostem. 
Do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników - sera mozzarella, świeżej bazylii, oliwy i smacznych pomidorów. O tej porze roku polecam użyć pomidorów gałązkowych. Jednakże najlepsza będzie latem z pomidorami z działki i świeżą bazylią z balkonu.


składniki
- 3 średnie pomidory
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka listów bazylii
(ewentualnie suszona bazylia)
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- krem balsamiczny
- pieprz kolorowy lub czarny
- sól morska
  
przygotowanie
Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na przemian na talerzu. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy listkami bazylii. Polecam spróbować z dodatkiem cytrynowego kremu balsamicznego i pełnoziarnistym tostem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly