22 kwietnia 2014

Jaglanka z bakaliami

Kasza jaglana jest bardzo zdrowa. Świetnie smakuje na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Jest bezglutenowa, nie uczula. Działa antywirusowo, pomaga odkwasić i odśluzować organizm. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, stopniowo uwalnianych węglowodanów i błonnika. Warto włączyć ją do naszego jadłospisu. Przepis pochodzi z warsztatów Marchewka-Rewolucja.


składniki
- kasza jaglana 
- ulubione bakalie (np. rodzynki, żurawina, figi) lub sezonowe owoce
- przyprawy (np. imbir, kurkuma, kardamon, cynamon, sól morska)
- masło/oliwa z oliwek/olej lniany

przygotowanie 
Kaszę jaglaną prażymy w garnku o suchym, grubym dnie. Zestawiamy z ognia. Po chwili zalewamy gorącą wodą i mieszamy w celu przepłukania. Odcedzamy na sicie. Ponownie zalewamy gorącą wodą w proporcji 2:1 (dwie części wody na jedną część kaszy). Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką. Chwilę później dorzucamy dodatki: bakalie, sezonowe owoce, etc. Możemy dodać przyprawy: imbir, kurkumę, kardamon, etc. Dodajemy szczyptę soli (by zalkalizować potrawę i wydobyć słodycz). Cynamon dodajemy pod koniec gotowania lub na miseczce, ponieważ w czasie długiego gotowania cynamon gorzknieje. Gotując kaszę NIE MIESZAMY (warunek grube dno garnka). Po 10- 15 min. kasza powinna być gotowa. Na miseczce dodajemy masło/oliwę dla witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ADEiK.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly