Pyszna, kremowa zupa z pikantną nutką. Jeśli mamy gotowy bulion, jej przygotowanie to naprawdę chwila.
- 2 puszki kukurydzy konserwowej lub 3 kolby kukurydzy
- 4 średnie ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała papryczka chilli (można dodać mniej)
- pieprz i sól do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 mała papryczka chilli (można dodać mniej)
- pieprz i sól do smaku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta pieprzu cayenne
przygotowanie
W garnku roztapiamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy: kurkumę, paprykę, imbir i pieprz cayenne. Podgrzewamy krótko, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę i ziarna kukurydzy. Dusimy około 10 minut. Wlewamy bulion. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz