Główne składniki sałatki nicejskiej to tuńczyk i jajko. Pozostałe często modyfikuję zgodnie z zawartością lodówki i spiżarki ;) Kolejna sałatka z cyklu "last minute". Wystarczy ugotować jajko i chwycić kilka składników przed wyjściem z domu, żeby cieszyć się pysznym i zdrowym lunchem. Jest pyszny!Nadwyżkę możemy przechowywać w lodówce i wykorzystać do kolejnej sałatki.
- sałata lodowa
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 4 łyżki tuńczyka
- 4 pomidorki koktajlowe
- pół zielonego ogórka
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie)
- koperek (opcjonalnie)
dressing
z książki "Smak życia" A. Maciąg
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
z książki "Smak życia" A. Maciąg
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku
przygotowanie
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórek wydrążamy i twardą część kroimy w kostkę (wydrążony środek możemy wykorzystać do sosu tzacyki). Pomidorki kroimy na ćwiartki, a cebulę w pióra. Do sałatki dodajemy kukurydzę, tuńczyka i jajko. Lubię dodać jeszcze odrobinę "zieleniny". Tym razem całość posypałam koperkiem. Składniki na dressing łączymy w gładki sos i polewamy nim sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz