Dziś przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych dań. Połączenie bakłażanów z aromatycznym sosem pomidorowo-orzechowym jest wspaniałym pomysłem na zimowy obiad. Od kiedy spróbowałam go podczas warsztatów z Martą Dymek, gościło w mojej kuchni niezliczoną ilość razy. Za każdym razem wywoływało uśmiech na twarzy biesiadników i zadowolenie ich brzuchów.
Przepis uprościłam i dzięki użyciu blendera danie przygotujecie błyskawicznie. Oryginalny przepis zawierał dodatek łyżeczki asafetydy, jednak osobiście nie przepadam za tą przyprawą. Ma intensywny, charakterystyczny zapach, który porównywany jest do cebuli. Co prawda łagodnieje w potrawie, jednak nadal można wyczuć jej specyficzny smak. Asafetyda jest popularna m.in. w Indiach, gdzie ze względów religijnych nie spożywa się cebuli ani czosnku. Dam jej jeszcze szansę w innej potrawie, natomiast to pyszne curry polecam bez jej udziału.
składniki
- 2 bakłażany
- 1 puszka pomidorów
- pół szklanki masła orzechowego
- 1/2 szklanki wody
- 4 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- 4-5 łyżek oleju z pestek winogron
- sól i świeżo zmielony pieprz
- świeża kolendra lub pietruszka do posypania
przygotowanie
1. Bakłażany myję i kroję w kostkę.
2. Na patelni rozgrzewam 4-5 łyżek oleju z pestek winogron i smażę bakłażana na złoty kolor. Mieszam od czasu do czasu.
3 W tym czasie do blendera przekładam pomidory z puszki, masło orzechowe, wlewam wodę i wsypuję przyprawy (obrany imbir, posiekaną papryczkę chili, cynamon, kolendrę i brązowy cukier). Miksuję do połączenia się składników w jednolity sos.
4. Sos wlewam na patelnie i duszę z bakłażanami około 10-15 minut na niewielkim ogniu. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Podaję z ryżem jaśminowym i dużą ilością kolendry lub natki pietruszki.
to curry jest obłędne! z bakłażanem i taką ilością masła orzechowego <3 mmm ,moje smaki! :)
OdpowiedzUsuńBrzmi kusząco! :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić masło orzechowe? To nie jest dla mnie bezpieczny składnik...
OdpowiedzUsuńW tym przypadku jest to kluczowy składnik. Rozumiem, że inne orzechy też nie wchodzą w grę? Możesz poprostu pominąć masło orzechowe.
UsuńCzy to nie jest przerobiony przepis Jadlonomii?
OdpowiedzUsuńTak, z pierwszej książki Marty Dymek
Usuń