15 kwietnia 2014

Sałatka grecka

Sałatka grecka, którą jadłam na Krecie składała się z pachnących pomidorów, chrupiących ogórków, oliwek z pestką i dużego plastra fety. W niektórych miejscach dodawali do niej czerwoną cebulę. Nigdzie natomiast nie spotkałam wersji z sałatą, którą u nas bardzo często znajduje się w sałatce greckiej. Sałata zazwyczaj trafia i na mój talerz. Idealna sałatka na lunch do pracy.



składniki na jedną porcję
- garść mieszanki sałat lub poszarpanej sałaty lodowej
- 5 pomidorów koktajlowych
- 1/3 ogórka (bez miąższu)
- kilka czarnych/zielonych oliwek
- pół małej, czerwonej cebuli
- 50 g twardej fety
- dobrej jakości oliwa z oliwek

przygotowanie
Na dno miseczki kładziemy garść sałaty. Ogórka wydrążamy pozostawiając twardą część (zostawiam skórkę) i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, cebulę czerwoną w pióra, a fetę w kostkę. Oliwki wraz z pozostałymi składnikami łączymy z sałatą i skrapiamy oliwą z oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly