Pełnoziarnisty makaron, ugotowane na parze brokuły, suszone pomidory i ser pleśniowy świetnie się ze sobą komponują. Sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Świetna na lunch w pracy. Najlepiej smakuje, gdy składniki przegryzą się nieco w lodówce.
składniki
- 300 g makaronu makarony pełnoziarnistego (polecam małe kokardki)
- mały brokuł (lub pół dużego)
- 10 suszonych pomidorów
- puszka kukurydzy
- 125 g sera brie z ziołami
- pęczek natki pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz
- sól i pieprz
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Brokuł gotujemy ok. 10 min (na parze lub w garnku), a następnie przelewamy zimną wodą.
3. Do miski wkładamy ugotowany i ostudzony makaron, kukurydzę, pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
4. Ser pleśniowy ucieramy na tarce o grubych oczkach.
2. Brokuł gotujemy ok. 10 min (na parze lub w garnku), a następnie przelewamy zimną wodą.
3. Do miski wkładamy ugotowany i ostudzony makaron, kukurydzę, pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki.
4. Ser pleśniowy ucieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Przygotowujemy sos: 3 łyżki majonezu mieszamy z 3 łyżkami jogurtu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy.
Jakim serem zastąpiłabyś pleśniowy dla kogoś, kto nie lubi?
OdpowiedzUsuńMożesz dodać ostrego sera żółtego lub pominąć ten składnik. Też będzie pyszna :)
Usuń