Bardzo lubię soczewicę. Jest doskonałym źródłem białka i świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, dań głównych, past czy pasztetów. Czasem na dnie słoików zostają niewielkie ilości soczewicy. Jest to idealny moment na zrobienie gulaszu. Użyłam tym razem czarnej i czerwonej soczewicy. Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy składniki dobrze się przegryzą. Alternatywą dla podpłomyków może być ugotowany ryż lub placki ziemniaczane.
składniki
- 1 duża marchewka
- 6 dużych pieczarek
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 czerwonej soczewicy
- 1/3 szklanki czarnej soczewicy
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna jałowca
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w płatkach
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
podpłomyki
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- około 75 ml wody
- sól i pieprz
przygotowanie
W garnku, o grubym dnem rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra i dusimy z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gdy cebulka lekko zmięknie i nabierze szklistego wyglądu, dodajemy marchewkę i pieczarki (pokrojone w pół plastry). Do garnka wrzucamy przyprawy i podlewamy niewielką ilością wody. Soczewicę przepłukujemy na sitku ciepłą wodą i przekładamy do gotujących się warzyw. Dolewamy zawartość puszki z pomidorami oraz koncentrat pomidorowy. Zalewamy połową szklanki wody i dusimy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, a soczewica się ugotuje (około 20-30 min). W razie potrzeby dolewamy niewielkie ilości wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
W czasie, gdy sos się gotuje, łączymy składniki na podpłomyki. Dodajemy ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy placki. Pieczemy na patelni, bez tłuszczu, aż się zarumienią z obu stron.
- 1 łyżka otrębów owsianych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- około 75 ml wody
- sól i pieprz
przygotowanie
W garnku, o grubym dnem rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w pióra i dusimy z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Gdy cebulka lekko zmięknie i nabierze szklistego wyglądu, dodajemy marchewkę i pieczarki (pokrojone w pół plastry). Do garnka wrzucamy przyprawy i podlewamy niewielką ilością wody. Soczewicę przepłukujemy na sitku ciepłą wodą i przekładamy do gotujących się warzyw. Dolewamy zawartość puszki z pomidorami oraz koncentrat pomidorowy. Zalewamy połową szklanki wody i dusimy na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje, a soczewica się ugotuje (około 20-30 min). W razie potrzeby dolewamy niewielkie ilości wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki.
W czasie, gdy sos się gotuje, łączymy składniki na podpłomyki. Dodajemy ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy placki. Pieczemy na patelni, bez tłuszczu, aż się zarumienią z obu stron.
z chęcią zjadłabym taki gulasz :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Zapraszam do udziału w akcji wege obiad ;)
OdpowiedzUsuń