29 grudnia 2014

Brownie czyli najlepsze i najłatwiejsze ciasto czekoladowe

Ciasto rodem z Ameryki, charakteryzuje się mokrą konsystencją i intensywnym smakiem. Zawiera małą ilość mąki razowej, mnóstwo gorzkiej czekolady i posiekane orzechy włoskie. Przygotowanie jest banalnie proste, także możecie mieć pewność, że wyjdzie doskonałe. Po upieczeniu, środek będzie miękki, więc należy poczekać aż lekko wystygnie zanim je pokroicie. Warto podać z gorącymi malinami lub konfiturą wiśniową. Pokochacie to ciasto.


przepis pochodzi książki "Pyszne 25 minut", A. Starmach
 
składniki
(naczynie do tarty o średnicy 25 cm)
- 250 g gorzkiej czekolady min. 60 %
- 280 g masła
- 250 g cukru
(użyłam brązowy)
- 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki wody
- 100 g orzechów włoskich

na wierzch
- gorące maliny lub konfitura wiśniowa

przygotowanie
 Do rondelka wsypujemy cukier, a następnie zalewamy go połową szklanki wrzącej wody. Dodajemy połamaną czekoladę i pokrojone masło. Nad garnkiem z gotującą się wodą, rozpuszczamy zawartość rondelka. Do miski przesiewamy mąkę i wbijamy jajka. Mieszamy za pomocą trzepaczki, a następnie łączymy z rozpuszczoną masą czekoladową. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut. Ciasto kroimy dopiero, gdy wystygnie. 

1 komentarz:

Printfriendly