23 lipca 2014

Makaron chiński z marynowanym tofu i warzywami (na ostro)

Makaron chiński produkowany jest z kiełków fasoli mung. Są to cienkie i przezroczyste nitki, które idealnie komponują się z każdą potrawą, chłonąć jej smak. Nie wymaga gotowania. Wystarczy kilka minut we wrzątku i możemy dodać go do potrawy. Podobne właściwości ma tofu. Naturalnie nie ma wyrazistego smaku, lecz doskonale wchłania dodane do niego dodatki. Poza tym jest wartościowym źródłem białka. Jeśli lubicie ostry smak papryczki chili, aromatyczny imbir i czosnek z nutką sosu sojowego, to pokochacie to danie. Pyszne, zdrowe i gotowe w kilka minut, jeśli dzień wcześniej zamarynujecie tofu.


składniki
na dwie porcje
- 100 g makaronu chińskiego
(np. makaron chiński Tao Tao, bez gotowania)
- 200 g naturalnego tofu
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki 
- 1 czerwona cebula
- garść kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- sos sojowy do smaku

marynata
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
(np. Healthy Boy)
- 1 papryczka chilli
(można dodać mniej)
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
(+ odrobina do posypania)

przygotowanie
Tofu kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę. Papryczkę chili kroimy drobno, imbir ucieramy na drobnej tarce, a następnie wyciskamy czosnek. Dolewamy olej sezamowy i sos sojowy. Tofu mieszamy delikatnie z marynatą i posypujemy sezamem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły (najlepiej na całą noc). Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę kroimy w półksiężyce, a paprykę w drobną kostkę. Dusimy na rozgrzanym oleju z pestek winogron. Dodajemy garść kiełków rzodkiewki, a po chwili tofu wraz z marynatą. Dusimy około 5 minut. Makaron mieszamy z zawartością patelni. Doprawiamy sosem sojowym. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

2 komentarze:

Printfriendly