13 lipca 2014

Najlepsze na świecie ciasto czekoladowe z cukinii

Po cieście marchewkowym (przepis), przyszedł czas na ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią jest kolejnym dowódem na to, że warzywa w cieście sprawdzają się naprawdę nieźle. Bardziej niż smak, nadają wilgoć i konsystencję, a dodatkowo są ich zdrowym akcentem. Nikt z Waszych gości nie zgadnie, że znajduje się w nim cukinia. Jest to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie. Możecie mi zaufać, bo w poszukiwaniu tego idealnego, wypróbowałam wiele przepisów. Ciasto zyskuje dodatkowy aromat, dzięki dodatkowi oleju kokosowego. Prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Mocno czekoladowe, wilgotne i sycące. Podajcie je z malinami i listkami mięty. Idealnie dopełniają całości.


na podstawie przepisu z bloga Kuchnia w zieleni

składniki
(blaszka 29 x 24)
- 115 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki oleju (ok. 60 ml) np. kokosowego, rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g brązowego cukru (1 szklanka)
- 2 jajka
- 2 szklanki cukinii (około 340 g)
- pół szklanki śmietany
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g  kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli morskiej

polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- płatki migdałowe do posypania

przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. 
2. Masło ucieramy na gładką masę, po czym powoli wlewamy olej.
3. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy składniki na gładką masę.
4. Wbijamy jajka i miksujemy, do połączenia się składników. 
5. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i śmietanę, miksując na wolnych obrotach. 
6. Na koniec dodajemy kakao, posiekaną drobno gorzką czekoladę i startą na grubych oczkach cukinie. Pieczemy około 35-40 minut (do "suchego patyczka"). 
7. Ciasto studzimy, a w tym czasie przygotowujemy polewę. 

polewa
Czekoladę i masło rozpuszczamy na parze wodnej, dokładnie mieszając. Ciasto dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.

3 komentarze:

Printfriendly