Po cieście marchewkowym (przepis), przyszedł czas na ciasto z cukinią. Ciasto z cukinią jest kolejnym dowódem na to, że warzywa w cieście sprawdzają się naprawdę nieźle. Bardziej niż smak, nadają wilgoć i konsystencję, a dodatkowo są ich zdrowym akcentem. Nikt z Waszych gości nie zgadnie, że znajduje się w nim cukinia. Jest to najlepsze ciasto czekoladowe na świecie. Możecie mi zaufać, bo w poszukiwaniu tego idealnego, wypróbowałam wiele przepisów. Ciasto zyskuje dodatkowy aromat, dzięki dodatkowi oleju kokosowego. Prawdziwa gratka dla wielbicieli czekolady. Mocno czekoladowe, wilgotne i sycące. Podajcie je z malinami i listkami mięty. Idealnie dopełniają całości.
na podstawie przepisu z bloga Kuchnia w zieleni
składniki
(blaszka 29 x 24)
składniki
(blaszka 29 x 24)
- 115 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki oleju (ok. 60 ml) np. kokosowego, rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g brązowego cukru (1 szklanka)
- 2 jajka
- 2 szklanki cukinii (około 340 g)
- pół szklanki śmietany
- pół szklanki śmietany
- łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 60 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli morskiej
- szczypta soli morskiej
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- płatki migdałowe do posypania
przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
2. Masło ucieramy na gładką masę, po czym powoli wlewamy olej.
3. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy składniki na gładką masę.
4. Wbijamy jajka i miksujemy, do połączenia się składników.
5. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i śmietanę, miksując na wolnych obrotach.
6. Na koniec dodajemy kakao, posiekaną drobno gorzką czekoladę i startą na grubych oczkach cukinie. Pieczemy około 35-40 minut (do "suchego patyczka").
7. Ciasto studzimy, a w tym czasie przygotowujemy polewę.
polewa
Czekoladę i masło rozpuszczamy na parze wodnej, dokładnie mieszając. Ciasto dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.
przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
2. Masło ucieramy na gładką masę, po czym powoli wlewamy olej.
3. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy składniki na gładką masę.
4. Wbijamy jajka i miksujemy, do połączenia się składników.
5. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i śmietanę, miksując na wolnych obrotach.
6. Na koniec dodajemy kakao, posiekaną drobno gorzką czekoladę i startą na grubych oczkach cukinie. Pieczemy około 35-40 minut (do "suchego patyczka").
7. Ciasto studzimy, a w tym czasie przygotowujemy polewę.
polewa
Czekoladę i masło rozpuszczamy na parze wodnej, dokładnie mieszając. Ciasto dekorujemy polewą i płatkami migdałowymi.
Ciasto wyszło przepyszne i szybko się je robi:) Moi goście zachwyceni:) dzieki Magda:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!:)
Usuńmniaaaam :)!
OdpowiedzUsuń