18 lipca 2014

Spaghetti z czosnkiem, chili i oliwą z oliwek (aglio olio)

Proste, szybkie i pyszne. To najlepsze określenie spaghetti aglio olio. Potrzebujecie zaledwie kilka składników - pełnoziarnistego makaronu, dobrej jakości oliwy z oliwek, parmezanu, chili, czosnku i natki pietruszki. Ostra papryczka, aromatyczny czosnek i parmezan tworzą zgrane połączenie. Jeśli zupełnie nie macie ochoty na gotowanie, a ochota na ciepły obiad jest odwrotnie proporcjonalna to znaleźliście idealne danie. Koniecznie użyjcie makaronu pełnoziarnistego. Nie odbiega smakiem od tradycyjnego, a jest dużo zdrowszy i zaspokoi Wasz apetyt na dłużej. Obiad będzie gotowy w 15 minut :)


składniki
- 200-300 g makaronu spaghetti
(pełnoziarnistego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
+oliwa do podania
- parmezan
- świeżo zmielona sól i pieprz

przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Na patelnię wlewamy oliwę (2 łyżki), a następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy wszystko razem jeszcze przez chwilę (1-2 minuty). Na talerzu posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy świeżo zmielonej soli i pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly