Piekłam
już wiele ciasteczek owsianych. Zmieniałam proporcję i zastosowane
dodatki, aby w końcu powstały idealne ciasteczka owsiane. Orzechowe ciasteczka owsiane nie są klasycznymi, słodkimi ciasteczkami. Osładzają je rodzynki (polecam też wersję z żurawiną) i niewielka ilości syropu z agawy. Czuć w nich orzechy, migdały i kokosową nutkę. Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów. Nie warto go niczym zastępować. Aromatyczne, naturalnie słodkie i o perfekcyjnej konsystencji. Nie są za miękkie, ani za twarde. Orzechowe ciasteczka owsiane są bardzo zdrowe, także możecie je jeść bez wyrzutów sumienia. Będą świetnie do kawy, jako przekąska, a nawet śniadanie w biegu. Ich przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut. Z pieczeniem!
składniki
- 100 g płatków owsianych
(górskich)
- 50 g orzechów laskowych
- 50 g płatków migdałowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 100 g mąki
(np. orkiszowej, pszennej)
- 50 ml syropu z agawy
(lub płynnego miodu)
- 110 g oleju kokosowego
- 1 jajko
(lub 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody)
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
(lub kilka kropli ekstraktu waniliowego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
Rozpuszczamy olej kokosowy. Orzechy laskowe i płatki migdałowe mielimy w malakserze (do czasu, aż powstaną małe kawałki, a nie pył). Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze, lekko spłaszczamy i układamy zachowując odstępy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w blaszanej puszcze. O ile jakieś zostaną :)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Lubimy takie ciasteczka!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!!
OdpowiedzUsuńidealne ciacha do schrupania! najlepsze z owsianych :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń