1 lipca 2014

Rolada ze szpinakiem (z ciasta francuskiego)

Rolada ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem mozzarella przypadnie do gustu miłośnikom szybkich i smacznych przepisów. Idealna opcja na ciepłą kolację lub na wieczór z przyjaciółmi przy winie. Przygotowanie rolady zajmie Wam kilka minut. Mniej więcej w takim samym czasie znika z talerzy.
 

składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego (przepis)
- 250 g świeżego szpinaku
- 5 suszonych pomidorów
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- 100 g tartego sera mozzarella
- 1 łyżeczka masła

przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na patelni roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i lekko osuszamy na sitku. Cebulę dusimy wraz z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie rozwijamy ciasto francuskie na papierze do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, serem, a następnie układamy liście szpinaku i pokrojone w paski suszone pomidory. Możemy upiec w formie pizzy lub zawinąć w roladę. Wówczas warto odłożyć odrobinę sosu do posmarowania rolady. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy około 20-25 min, aż ciasto się zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly