26 czerwca 2014

Twarożek śniadaniowy

Twarożek śniadaniowy to świetna opcja na pyszne, sycące i zdrowe śniadanie. Biały ser jest niskokaloryczny (zwłaszcza chudy), dostarcza aminokwasów regulujących pracę ośrodka głodu i sytości, dzięki czemu doskonale można się nim najeść. Twaróg zawiera wapń, białko, a także witaminy A i D.


przepis z książki "Smak życia", Agnieszka Maciąg

składniki
- 250 g półtłustego twarożku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 pomidory
- garść posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanych liści bazylii
- 1 wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- sól morska z ziołami
- świeżo mielony czarny pieprz

przygotowanie
Twarożek wkładamy do miski, dodaj jogurt, sól, pieprz oraz czosnek. Całość należy dobrze rozgnieć widelcem. Pomidory kroimy w kostkę i razem z pozostałymi składnikami. Delikatnie mieszamy z twarożkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly