Przedstawiam Wam przepis na najlepsze naleśniki na słodko. Idealnie cienkie, chrupiące i z bardzo małą ilością tłuszczu. Naleśniki z mlekiem sojowym, z nutką wanilii są przepyszne. Zdecydowanie lepsze od tradycyjnych. Po usmażeniu wystarczy posmarować ulubioną konfiturą. Sprawdzą się również jako deser - z nutellą, bananem i podprażonymi płatkami migdałowymi.
składniki na 6 dużych naleśników
(smażonych na patelni o średnicy 28)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 jajko
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, mleko, jajko oraz olej. Miksujemy na gładką masę. Ciasto najlepiej odstawić na 15 minut, aby zgęstniało. Przed każdym naleśnikiem smarujemy patelnie odrobiną oleju z pestek winogron. Rozprowadzamy go pędzelkiem. Smażymy z obu stron.
przygotowanie
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, mleko, jajko oraz olej. Miksujemy na gładką masę. Ciasto najlepiej odstawić na 15 minut, aby zgęstniało. Przed każdym naleśnikiem smarujemy patelnie odrobiną oleju z pestek winogron. Rozprowadzamy go pędzelkiem. Smażymy z obu stron.
Ile smażyć takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńSmażyć trzeba tak długo, aż powierzchnia „obeschnie" i nie będzie na niej wilgotnego, surowego ciasta, a na obwodzie naleśnik będzie lekko odstawał od dna. Wówczas należy odwrócić go i usmażyć z drugiej strony. Smacznego :)
UsuńWzbogaciłem ciasto dwiema łyżkami płatków owsianych i zabieram się do smażenia. :)
UsuńNie chcą się usmazyc. Co robię źle ? Dałam wszystko według przepisu.
OdpowiedzUsuńNie chcą się usmażyć. Co robię źle ?
OdpowiedzUsuń