Wariacja na temat Pasta alla Norma. Do klasycznej wersji dodajemy twardą ricottę. Niestety jest ona trudno dostępna w Polsce. Ale wierzcie mi że, z parmezanem ten makaron smakuje równie wyśmienicie. Bakłażany należy wcześniej posypać solą i odstawić, aby pozbyć się goryczki. Kilka składników, tak samo niewiele czasu na przygotowanie i pyszny obiad trafia na talerz.
składniki na 2 porcje
- szklanka makaronu pełnoziarnistego (rurki)
- 1 mały bakłażan
- 1 duży pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 12 % (opcjonalnie)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- łyżeczka oregano
- 10 świeżych listków bazylii
- parmezan
- sól morska, pieprz
- sól morska, pieprz
przygotowanie
Bakłażana myjemy, a następnie kroimy (najpierw w 1 cm plastry, a następnie w paski). Bakłażan posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Gotujemy makaron pełnoziarnisty. Przed odcedzeniem, odlewamy szklankę wody. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy bakłażana. Gdy lekko zbrązowieje, stopniowo dolewamy wodę z makaronu. Dusimy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy w kostkę pomidora (możemy go obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne). Na patelnię dorzucamy pokrojonego pomidora, wyciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier i śmietanę (można pominąć). Całość dusimy, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy oregano, liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz